Go to Top

Počitnice so podaljšane – a ne čisto za vse šolarje!

Letošnje krompirjeve počitnice bodo za osnovnošolce in zaradi slabe epidemiološke slike za en teden podaljšane. Vrtci bodo zaradi staršev, ki dela ne morejo opravljati od doma, delali v zmanjšanem obsegu. Podaljšane počitnice ne bodo veljale ta srednje šole, prav tako pa počitnic ne bo imela univerza – šolanje bo pri obeh skupinah potekalo na daljavo.

Informativni izračun plače

Delodajalci in delavci. Ali veste, katere pravice in obveznosti vam prinaša peti interventni zakon PKP5? Zakonodaja se ves čas spreminja, zato je naša pravna služba pričela z organizacijo brezplačnih webinarjev na to temo. Udeležite se brezplačnega webinarja Ukrepi delodajalca v času koronavirusa in preverite, katere ukrepe aktualna zakonodaja podaljšuje in katere uvaja na novo. Za individualno svetovanje in pomoč pa pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Vrtci bodo delovali v zmanjšanem obsegu

Ker število obolelih narašča in bo glede na projekcije naraščalo še nekaj časa, se trenutni ukrepi podaljšujejo za vsaj teden dni. To pomeni, da bodo vrtci v prihajajočem tednu delovali tako kot ta teden. Delovali bodo lahko v zmanjšanem obsegu. V vrtce bodo tako otroke lahko peljali tisti starši, ki dela ne morejo opravljati od doma. Država sicer za tiste starše, ki ne morejo v službo, zagotavlja 80-odstotno nadomestilo plače.

BRUTO NETO PLAČA

Podaljšanje počitnice za osnovno šolo

Osnovne šole v prihajajočem tednu podaljšujejo počitnice. Počitnice se bodo podaljšale za 1 teden – do 8. novembra. S tem želijo razbremeniti starše – ob šolanju na daljavo bi namreč sploh starši otrok nižjih razredov imeli poleg svoje službe veliko dodatnega dela. Podaljšane počitnice naj bi nadomestili z nekaj delovnimi sobotami, obstaja pa tudi možnost, da bi pouk za en teden podaljšali v poletje.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Kaj pa počitnice za srednje šole in univerze?

Srednje šole in univerze v prihodnjem tednu počitnic ne bodo imele. Tam bo namreč potekalo šolanje na daljavo. Na to naj bi bili dobro pripravljeni, nadomeščanje pa bi bilo za njih prenaporno.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Podaljšujejo se tudi ostali ukrepi

Za teden dni se podaljšujejo tudi ostali ukrepi. Še naprej imamo tako policijsko uro oz. omejitev gibanja med 21. in 6. uro, prepovedano je zbiranje nad 6 ljudi, gibanje pa je – razen izjem – tudi v prihodnjem, tednu omejeno na občine.

Pravni nasvet

Kdaj lahko pričakujemo sproščanje ukrepov?

Bolnišnice so vse bolj, potekajo preureditveni posegi za razširitev covid oddelkov bolnišnic. Cepivo naj bi bilo na voljo šele spomladi. Zato se pri mnogih postavlja vprašanje: kdaj se bo stvar obrnila na bolje, kdaj lahko pričakujemo sproščanje ukrepov. Na ta vprašanja, vlada odgovarja s pozivanjem na spoštovanje ukrepov – na ta način bi ukrepe morda lahko pričakali sproščati čez teden ali deset dni.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja