Go to Top

Plačilne liste morate prejeti do konca dne nakazila plače!

Plačilne liste morajo vsebovati določene podatke

Plačilne liste so listine, ki jih mora delodajalec posredovati delavcu. Na kakšne načine se lahko posredujejo? Lahko tudi elektronsko? So vaše plačilne liste takšne kot morajo biti? Se vaša plača pravilno obračunava? Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni in računovodski svetovalci. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na data@data.si ali na telefonski številki 01/600-1530!

Informativni izračun dohodnine

Plačilne liste – kateri podatki morajo biti na njih?

V Zakonu o delovnih razmerjih je določeno, da mora delodajalec do konca plačilnega dne izdati plačilne liste. Katere podatke pa morajo vsebovati? To so:

  • podatki o plači;
  • podatki o nadomestilu plače;
  • povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki*;
  • obračun in plačilo davkov in prispevkov;
  • plačilni dan;
  • podatki o delavcu;
  • podatki o delodajalcu.

*do teh je delavec upravičen na podlagi zakona, kolektivne pogodbe, splošnega akta delodajalca ali pogodbe o zaposlitvi.

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Regres za leto 2022 višji kot lani!

Plačilne liste – na kakšen način se izplača plača?

Preko bančnega računa delavca mora delodajalec izplačati plačo. S kolektivno pogodbo dejavnosti pa je lahko določen drugačen način izplačila povračil stroškov z zvezi z delom in drugih prejemkov dela. Plača mora biti na razpolago delavcu na plačilni dan, ki je določen v pogodbi o zaposlitvi. Delavci morajo plačilne liste prejeti v pisni obliki. Pri tem velja še dodati, da mora delodajalec do 31. januarja delavcu izdati tudi pisni obračun plač in nadomestilo plač za preteklo koledarsko leto. V njem morata biti razvidna obračun in plačilo davkov in prispevkov.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Plačilne liste se lahko izroči tudi elektronsko

Delodajalec lahko plačilne liste delavcem posreduje na več načinov. Precej običajna praksa je, da se izročijo v prostorih delodajalca. Je pa pri tem pomembno, da so plačilne liste dostopne le tistim delavcem, ki imajo znotraj podjetja te pristojnosti. To so zaposleni v oddelku za obračun plač ter prejemniki, ki dobijo plačilne liste. Te lahko delodajalci delavcu posredujejo tudi po službeni elektronski pošti. A v takšnem primeru je potrebno poskrbeti za varen postopek. Na primer – datoteke, v katerih se pošiljajo plačilne liste so dodatno zaščitene z geslom. Mimogrede, preberite tudi, kateri dodatki vam pripadajo pri plači.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja