Go to Top

Pisni obračun plače – (do) kdaj ga morate prejeti?

Pisni obračun plače

Pisni obračun plače mora delodajalec delavcu vročiti takrat, ko prejme plačilo za opravljeno delo. Pogovorno je pisni obračun plače bolj znan kot plačilna lista oz. »plačilka«. Kateri podatki morajo biti razvidni iz pisnega obračuna? Kako in do kdaj ga mora delodajalec vročiti delavcu? Mimogrede, želite ustanoviti podjetje? To lahko storite na naši DATA točki! Pokličite na 01/600-1530!

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Pisni obračun plače mora biti izdan do konca plačilnega dne!

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v drugem odstavku 135. člena določa, da je delodajalec delavcu dolžan do konca plačilnega dne izdati pisni obračun plače. Kaj vse mora zajemati plačilna lista? Pisni obračun plače mora zajemati:

Iz pisnega obračuna morajo biti razvidni tudi podatki o delavcu ter delodajalcu.

Ne čakajte na pisni obračun – preverite vašo plačo z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kako se vroči pisni obračun plače?

Delodajalec določi na kakšen način bo vročil pisni obračun plače. Možnih je več načinov. Pogosta praksa je ta, da se izročijo osebno v prostorih delodajalca. Veliko delodajalcev pa pisni obračun plače še vedno pošilja preko pošte. Lahko pa pošlje tudi na vaš službeni elektronski naslov. V takšnem primeru je sicer potrebno poskrbeti za varen postopek (na primer, da se datoteka dodatno zaščiti z geslom). Pisni obračun plače je sicer verodostojna listina, na podlagi katere lahko delavec predlaga sodno izvršbo. To pomeni, da če dobite izplačano plačo, ki je nižja kot bi morala biti, lahko s pisnim obračunom plače na sodišču sprožite tožbo proti delodajalcu.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj storiti, če delodajalec ne izda pisnega obračuna plače?

Kaj pa če vam pisni obračun plače ni bil izdan? Najprej se obrnite na podjetje oz. na računovodstvo podjetja. Lahko je prišlo le do težave pri izdaji pisnega obračuna. V tem primeru vam lahko izdajo kopijo ter vam jo vročijo osebno ali preko pošte. Kaj pa, če podjetje kljub vašim opozorilom ne izda pisnega obračuna plače? V tem primeru se lahko obrnete na inšpektorat za delo, ki bo primerno ukrepal. Prav tako pa lahko zahtevate izdajo pisnega obračuna plača s tožbo na delovnem sodišču.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja