Go to Top

Plačilni dan – do kdaj mora delodajalec izplačati plačo?

Plačilni dan – kaj določa Zakon o delovnih razmerjih?

Plačilni dan je dan, ki običajno razveseli delavce. Naj si bo to 5., 10., 15. ali 18. v mesecu. Lahko pa je seveda plačilni dan tudi na kateri koli drug datum, če je v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih. Imate dileme iz delovnopravne zakonodaje? Obrnite se na naše pravne svetovalce! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati!

Obveznost izplačila plače je ena izmed bistvenih obveznosti delodajalca

Obveznost izplačila plače je ena izmed bistvenih obveznosti delodajalca, ki jo določa 44. člen Zakona o delovnih razmerjih. Ta opredeljuje, da mora delodajalec delavcu, ki je v delovnem razmerju, zagotoviti ustrezno plačilo za opravljanje dela. Plačilni dan pa opredeljuje 134. člen ZDR-1. Tam je določeno, da se plača izplača za plačilno obdobje, ki ne sme biti daljše od enega meseca. Lahko pa se izplača najpozneje 18 dni po preteku dogovorjenega obdobja.

Izračunajte si sami plačo z našim kalkulatorjem!

Plačilni dan mora biti najpozneje do 18. v mesecu!

ZDR-1 ne omejuje izplačevanja plače za krajša plačilna obdobja (na primer na 1 teden ali 2 tedna). A vseeno je v Republiki Sloveniji najpogostejša praksa ta, da je določeno plačilno obdobje 1 mesec. In v tem primeru se plača izplača najpozneje do 18. dne v mesecu za pretekli mesec. To na primeru pomeni – plačilni dan za plačo za oktober 2022, mora biti najpozneje 18. november 2022.

Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Pravno svetovanje

Vse o normiranem s.p.!

Kaj pa, če plačilni dan pade na praznik oz. prost dan?

V primeru, da plačilni dan pade na dela prost dan (na primer praznik), ZDR-1 v tretjem odstavku 134. člena določa, da se v tem primeru plača izplača najpozneje prvi naslednji delovni dan po dela prostem dnevu. Ali dneh, v kolikor je več dela prostih dni zapored.

Kilometrina 2023

Plačilni dan – kako delodajalec obvesti o spremembi plačilnega dne?

Delodajalec mora delavce predhodno pisno obvestiti o plačilnem dnevu in vsakokratni spremembi plačilnega dne na način, ki je običajen pri delodajalcu. Na primer na določenem oglasnem mestu v poslovnih prostorih delodajalca, z uporabo informacijske tehnologije ipd. Pri tem seveda še vedno velja omejitev izplačila plače najpozneje 18 dni po preteku določenega plačilnega obdobja. Mimogrede, plačilni dan je tudi podatek, ki ga morajo vsebovati plačilne liste.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja