Go to Top

Povračila stroškov v zvezi z delom – katera so?

Povračila stroškov v zvezi z delom opredeljuje ZDR-1

Povračila stroškov v zvezi z delom je delodajalec delavcu dolžan zagotoviti v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1). Do katerega povračila stroškov v zvezi z delom je delavec upravičen? Imate glede povračil stroškov v zvezi z delom morebitne dileme? Bi potrebovali pomoč naših pravnikov ali davčnih svetovalcev? Kontaktirajte jih! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Dogovorili se boste za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Katera povračila stroškov v zvezi z delom določa ZDR-1?

V 130. členu ZDR-1 je določeno, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju. Povračila stroškov mora delodajalec delavcu povrniti mesečno – z nakazilom na bančni račun.

Izračunajte si vašo plačo!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Davčna obravnava povračil stroškov v zvezi z delom

Davčno obravnavo povračil stroškov v zvezi delom ureja Zakon o dohodnini (ZDoh-2). Povračila stroškov v zvezi z delom se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod pogoji in do višin, ki jih določa vlada. Ti so določeni v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Če delodajalec izplačuje povračila stroškov v znesku, ki je višji od navedenega v uredbi, se znesek posameznega povračila v delu, ki presega znesek, ki je določen v uredbi, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Za povračila stroškov v zvezi z delom nekaj sprememb

Letos je za povračila stroškov v zvezi z delom prišlo do nekaterih sprememb. In sicer se je zvišala višina neobdavčenih zneskov tako za prehrano med delom kot tudi za prevoz na delo ter službena potovanja. S 1.7.2022 se je spremenila višina neobdavčenega povračila stroškov za prevoz na delo. Ta od takrat znaša 0,21 evra na kilometer (prej 0,18 evra/km). Za službena potovanja pa je ta znesek 0,43 evra za prevožen kilometer (prej 0,37 evra/km). Več o tem smo pisali v članku Kilometrina 2022 – kakšne so torej novosti oz. spremembe? Od septembra 2022 velja tudi višji neobdavčen znesek za povračila stroškov za prehrano. Do septembra je veljalo, da je najvišji neobdavčeni znesek za povračilo stroškov za prehrano znašal 6,12 evra. Po novem je ta znesek 7,96 evra (na dan). Več o tem smo pisali v članku Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja! Ob tem velja še omeniti, da najvišji neobdavčeni zneski za prevoz in prehrano ne pomenijo, da gre za avtomatski dvig vsem zaposlenim. Kakšna povračila stroškov v zvezi z delom delavcu pripadajo namreč lahko določajo kolektivne pogodbe, podzakonski akti oz. interni pravilniki delodajalca. Mimogrede preberite tudi, kateri dodatki zaposlenim pripadajo pri plači.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja