Go to Top

Označevanje cen na Hrvaškem tudi v evrih!

Označevanje cen na Hrvaškem je od 5.9.2022 dvojno!

Označevanje cen na Hrvaškem je po novem dvojno. Cene morajo biti označene v kunah in evrih. Vseeno pa zaenkrat še ostajajo izjeme, kjer dvojno označevanje cen ni potrebno. Katere so te? Kakšen bo menjalni tečaj?

Ustanovitev podjetja lahko opravite na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Obvezno bo tudi prihodnje leto

Od ponedeljka, 5.9.2022 je na Hrvaškem obvezno dvojno označevanje cen. Cene morajo biti označene tako v kunah kot v evrih. Dvojno označevanje cen bo obvezno tudi prihodnje leto. Hrvaška bo namreč s 1.1.2023 prevzela evro. Več o tem smo pisali v članku Hrvaška kuna se poslavlja – s 1. januarjem bodo prevzeli evro.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

Večina trgovcev je dvojno označevanje cen uvedla že prej

Po poročanju nekaterih hrvaških medijev so številni trgovci dvojno označevanje cen uvedli že pred 5.9.2022. Dvojna označitev cen je obvezna tudi v frizerskih salonih, restavracijah, kavarnah ipd. S februarjem bodo morali upoštevati dvojno označevanje cen tudi pri izpisu komunalnih prispevkov, plač ter regresov.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Dvojno označevanje cen po dosedanjem tečaju

Ponudniki morajo kune v evro »pretvoriti« oz. preračunati po ustaljenem tečaju. Že v našem članku Kuna-menjalni tečaj bo 7,5 kune za 1 evro, smo omenili, da bo ta 7,5345 kune za evro. Zaokroževanja ne sme biti. Hrvaški potrošniki lahko vse, kar jim bi bilo sumljivo, prijavijo inšpekcijskim službam. Pristojni potrošnike mirijo, da se ne smejo bati, da bi kdo zlorabljal ali prilagajal cene.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Dvojno označevanje cen pa ni zahtevano vsepovsod!

A od danes (5.9.2022) dvojno označitev cen na Hrvaškem ni zahtevano vsepovsod. Takšne izjeme so na primer tržnice in kioski. Prav tako pa zaenkrat dvojno označevanje cen še ni zahtevano na platnicah knjig in povratni embalaži.

Ostanite na tekočem in se prijavite na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja