Go to Top

Opravljanje dejavnosti v stanovanju? Da, če gre za mirno dejavnost!

Opravljanje dejavnosti v stanovanju – je to sploh dovoljeno?

Opravljanje dejavnosti v stanovanju podjetnika je možno, če podjetnik opravlja tako dejavnost, ki ne moti sosedov, poskrbi in uredi soglasja, ki jih navaja 14. in 20. člen Stanovanjskega zakona. Za katera soglasja mora bodoči podjetnik torej poskrbeti?

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno! Pokličite na 01/600-1530!

Opravljanje dejavnosti v stanovanju – kaj je mirna dejavnost?

Podjetniki, ki na DATA točki opravljajo postopek registracije s.p. ali d.o.o., referente na postopku sprašujejo, ali je možno opravljanje dejavnosti v stanovanju v bloku. Prav tako vas zanima, kaj morate urediti, če želijo doma opravljati dejavnost. Primer mirne dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti 2008 je na primer računalniško programiranje (šifra dejavnosti 62.010), prevajanje in tolmačenje (šifra dejavnosti 74.300), pisanje besedil (šifra dejavnosti 90.030), izobraževanje prek spleta (šifra dejavnosti 85.590) ipd. Značilno zanje je, da jih kot rečeno, podjetnik lahko opravlja doma, k njemu pa ne hodijo stranke, ker se za ves posel dogovori prek spleta, opravi storitev in račun po opravljeni storitvi pošlje stranki na mail.

Informativni izračun plače

Opravljanje dejavnosti v stanovanju- kaj pravi Stanovanjski zakon?

Stanovanjski zakon pravi, da etažni lastnik lahko opravlja mirno dejavnost v delu stanovanja, če ta dejavnost ne moti stanovalcev in ne povzroča prekomerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe (npr. stopnišča). Lastnik stanovanja v bloku (bodoči podjetnik) mora pred začetkom opravljanja dejavnosti pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev v bloku ali večstanovanjski hiši. Pri tem pa mora obvezno pridobiti soglasja tistih etažnih lastnikov, katerih stene ali strop mejijo na njegovo stanovanje. O opravljanju dejavnosti v lastnem stanovanju mora obvestiti tudi upravnika bloka.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Za postopek registracije s.p. ali d.o.o. soglasja sosedov za opravljanje dejavnosti v stanovanju, ne potrebujete

Soglasja sosedov, ki ste ga pridobili za mirno opravljanje dejavnosti v stanovanju (lastnem), ni potrebno prilagati k vlogi za vpis podjetja v register podjetij. Prav tako ga ni potrebno nositi na postopek registracije podjetja na DATA točko. Shranite ga doma, med dokumente podjetja. Potrebovali ga boste v primeru kontrole stanovanjske inšpekcije.

Se pripravljate na postopek registracije podjetja in imate še vprašanja pred registracijo, na katera želite prejeti odgovore? Pošljite vprašanja na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin svetovanja. Podjetniški svetovalci podjetja DATA so vam na voljo za posvet in informacije pred registracijo podjetja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja