Go to Top

Omejitev najvišje najemnine je drugod že praksa – bo tudi pri nas?!

Omejitev najvišje najemnine – v EU imajo druge države že bolj pragmatične ukrepe!

Omejitev najvišje najemnine je praksa, ki je ponekod po Evropi v uporabi že več let. Pri nas pa se na to temo šele začele pojavljati ideje. Vse pa kaže tudi na to, da nas prihodnje leto ponovno čaka nov načina obdavčevanja najemnin! Kako omejitev najvišje najemnine uporabljajo drugod po Evropi?

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Omejitev najvišje najemnine – zakaj jo potrebujemo? Kako smo do te točke prišli?

Za najemnike so ponekod v Sloveniji stanovanjske najemnine enostavno previsoke. Pri tem niso pomagale niti izjemno nizke obrestne mere v zadnjem obdobju, saj je to dodatno zmanjševalo ponudbo stanovanj v najbolj gosto poseljenih predelih. Najemnine je zviševal tudi t.i. »AirBnB efekt«. Lastniki nepremičnin se raje odločajo za kratkoročen turističen najem kot za dolgoročno oddajanje stanovanja. Rekordne so tudi višine najemnin po Evropi. V EU so najvišje najemnine zabeležili v Dublinu. Sledijo Köbenhavn, Pariz, Luksemburg in Stockholm. Je mogoče omejitev najvišje najemnine neizbežen in ključen poseg na trgu nepremičnin?

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Omejitev najvišje najemnine po EU – Nemčija pozna najemninsko »zavoro«, drugod se zanašajo na statistično indeksiranje

Tudi drugod se srečujejo s podobno problematiko kot pri nas. Ponekod v Evropi je omejitev najvišje najemnine prišla v veljavo že pred leti. Francija je na primer uveljavila omejitve osnovane na statistično določenem cenovnem indeksu. Ta se mora upoštevati pri zviševanju najemnin ob obnovitvi najemnih pogodb v določenih gosto poseljenih regijah.

V Nemčiji lahko nekatere zvezne države na območjih, kjer vladajo neugodne razmere na najemniškem trgu uvedejo omejitev najvišje najemnine. Najemnina na teh območjih ne sme biti več kot deset odstotkov višja glede na primerljivo najemnino. Zakonodaja določa tudi omejitev povišanja najemnine. In sicer najemnina se v treh letih ne sme povišati za več kot 20 odstotkov (na območjih, kjer so neugodne razmere na najemniškem trgu, pa za več kot 15 odstotkov). V Berlinu so določenim nepremičninam zaradi napetih stanovanjskih razmer najemnine dobesedno »zamrznili«. Dovoljene so le natančno definirane izjeme.

V Italiji so omejili zvišanje najvišje najemnine z uporabo izbranega statističnega indeksa, razen ko je najemna pogodba sklenjena za minimalno 4 leta z avtomatičnim podaljšanjem za nadaljnje 4 leta.

Na Nizozemskem je zvišanje stvar pogodbenih razmerij. Na Poljskem je omejitev najvišje najemnine zamejena na 3 % obnovitvene vrednosti nepremičnine v določenem letu. Omejitev najvišje najemnine je na Irskem določena v določenih conah na 4 % letno.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Problematična omejitev najvišje najemnine iz vidika privatnih investitorjev

Omejitev najvišje najemnine pod siceršnjim nivojem inflacije je iz druge strani tudi nefunkcionalen ukrep, ki prizadene zasebne najemodajalce, kot tudi stanovanjske sklade in združenja.

Takšna politika bi pripeljala do zanemarjanja nepremičnin in otežila gradnjo novih nepremičnin, kar bi še dodatno poslabšalo problematiko. Vse to privede v cikel dez-investiranja v tem sektorju, saj v kolikor investitorji ne dobijo pričakovanega donosa na kapital, se ti preprosto premaknejo drugam.

Omejitev najvišje najemnine je vseeno ukrep, o katerem se je smiselno pogovarjati. Ta mora biti preprosto združena v celosten paket ukrepov, ki pripomorejo k reševanju stanovanjske problematike, da te še bolj ne poslabšajo. Konec koncu pa je potrebno reševanje vira problematike – povečati je potrebno ponudbo nepremičnin.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja