Go to Top

Odprtje s.p. za nazaj – ali obstaja tudi ta možnost?

Odprtje s.p. za nazaj – ali je to možno?

Odprtje s.p. za nazaj, so vprašanja, ki nam jih pogosto zastavljate tisti, ki razmišljate o registraciji s.p. pa bi želeli datum ustanovitve s.p. postaviti za nazaj. To pa z namenom, da bi zapolnili prekinjeno delovno dobo, ki je nastala po prekinitvi pogodbe o zaposlitvi z delodajalcem. Pa je možno priti na registracijo podjetja in postaviti datum nazaj? To ni možno. Zakon o gospodarskih družbeh (ZGD-1) v prvi alineji 2. točke, 74. člena določa: V prijavi za vpis v Poslovni register Slovenije mora podjetnik navesti predlagan datum vpisa, ki je poznejši od dne vložitve prijave za vpis in ni daljši od enega meseca od dne vložitve prijave za vpis. Če želite tudi vi odpreti s.p. ali ustanoviti d.o.o., nas pokličite! Dosegljivi smo na 01/600-1530! Dogovorili se boste za termin registracije podjetja. Lahko pa ga rezervirate tudi prek spletnega obrazca.

Ustanovitev podjetja

Odprtje s.p. za nazaj – kako pravilno izbrati datum ustanovitve?

Ko se posameznik odloči, da bo postal podjetnik, mora med drugim razmisliti, kdaj bo datum ustanovitve s.p. Prvi možni datum registracije s.p. je lahko naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije na DATA točki ali katerikoli datum 30 dni v naprej. Pri tem ni pomembno ali je datum na delovni dan. Lahko je dan, ki pade na soboto ali nedeljo ali pa celo na praznik oziroma dela prost dan. Registrski organ za s.p. Ajpes, bo vpis podjetnika v register podjetij opravil na prvi delovni dan z datumom, ki ga je podjetnik določil ob registraciji.

Izračunajte si vašo plačo!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Odprtje s.p. za nazaj – pozor pri nadaljevanju delovne dobe kot podjetnik

Zakaj bi oseba želela opraviti odprtje s.p. za nazaj? Dostikrat se zgodi, da podjetniki na postopku registracije s.p. referentu odkrito povedo, da so pred mesecem dni prekinili pogodbo o zaposlitvi, zdaj pa so se odločili, da stopijo v podjetniške vode. V tem mesecu dni, ki so si ga vzeli za premislek, niso bili prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje. Niti niso prejemali denarnega nadomestila in posledično niso bili zavarovani. Marsikdo se je zavaroval kot občan ali pa kot vzdrževan družinski član. V tem primeru pa delovna doba ne teče. Taki sogovorniki na registraciji s.p. redno sprašujejo, ali je možno odprtje s.p. za nazaj. Zato svetovalci podjetja DATA na individualnih svetovanjih podjetnikom vedno poudarjamo, kako pomembno je načrtovati podjetniško pot in paziti pri datumih sploh v primeru, ko posameznik ve, da se mu bo končalo delovno razmerje. Za nadaljevanje delovne dobe kot podjetnik, mora le-ta pravočasno poskrbeti za ustanovitev s.p. Ta mora biti ustanovljen na datum, ki je naslednji dan od datuma izteka pogodbe o zaposlitvi.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ker odprtje s.p. za nazaj ni mogoče, teče delovna doba podjetnika od dneva prijave v zavarovanje na s.p.

Pri postopku registracije rednega s.p., referent DATA točke podjetniku pripravi tudi obrazec za prijavo v zavarovanje. To je M1 obrazec. Prijava v zavarovanje pomeni, da bo podjetnik plačeval prispevke za socialno zavarovanje kot samozaposlena oseba. Plačeval bo prispevek za zdravstveno zavarovanje, za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevek za starševsko varstvo in za brezposelnost. Skupni sp prispevki 2022 trenutno znašajo 451,43 evra.

Če se znajdete v podobni situaciji kot zgoraj navedeni sogovorniki, vas svetovalci podjetja DATA vabimo, da nam pišete na data@data.si ali nas pokličete na 01/600-1530 ter se dogovorite za individualno svetovanje. Znali vam bomo pomagati.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja