Go to Top

Odpreti s.p. ali d.o.o. – to je zdaj vprašanje! Kakšne so razlike?

Odpreti s.p. ali d.o.o. – pogosta dilema bodočih podjetnikov

Odpreti s.p. ali d.o.o.? To je pogosto vprašanje bodočih podjetnikov, ki se odločajo za ustanovitev podjetja. Kakšne so razlike med tema najpogostejšima pravnoorganizacijskima oblikama podjetij? Želite tudi vi odpreti s.p. ali d.o.o.? Pokličite 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin odprtja podjetja!

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kakšna je sploh definicija s.p. oz. d.o.o.?

Če želite odpreti s.p. ali d.o.o., je smiselno najprej pogledati obe definiciji. Samostojni podjetnik posameznik (s.p.) je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja. Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je oblika gospodarske družbe. Gre za pravno osebo.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Ustanovni kapital in odgovornost

Dve izmed pomembnih razlik, ko se odločate o tem, ali odpreti s.p. ali d.o.o. sta odgovornost in ustanovni kapital. Kot s.p. ste odgovorni za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem. To pomeni, da lahko gre za premoženje v okviru dejavnosti kot tudi »privatno« premoženje. Pri družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) pa družbenik oz. družbeniki odgovarjajo do višine svojega vložka. To pomeni, da za obveznosti družbe ne odgovarjajo s svojim osebnim premoženjem. Iz tega lahko ugotovimo tudi, da je za ustanovitev d.o.o. potreben ustanovitveni kapital. Ta mora znašati najmanj 7500 evrov. Za ustanovitev s.p. pa ustanovitvenega kapitala ne potrebujete, a je vseeno smiselno imeti vsaj nekaj prihrankov.

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako pa je z obdavčitvijo?

Pomembne razlike, ko kolebate, ali odpreti s.p. ali d.o.o. so tudi pri obdavčitvi. S.p. je namreč obdavčen kot fizična oseba. In sicer po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2). In ob začetku ima dve možnosti:

  • Obdavčitev na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov (v tem primeru se uporablja progresivna davčna stopnja na podlagi t.i. dohodninske lestvice – najnižja stopnja 16 %, najvišja bo pa z 2023 znova 50 %).
  • Obdavčitev na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih stroškov (normiranec s.p.).

Več o obdavčitvi s.p. lahko preberete v članku Obdavčitev sp – pred ustanovitvijo je treba vedeti, kako!

Pri d.o.o. pa je obdavčitev dobička urejena z Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2). Podrobneje lahko o obdavčitvi pri d.o.o. preberete v tem članku.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Postopek ustanovitve podjetja na DATA točki brezplačen

Ne glede na to, ali se boste odločili odpreti s.p. ali d.o.o. lahko to storite na naši DATA točki! In postopek je brezplačen! Smiselno je pa si je seveda tudi zagotoviti kakovosten računovodski servis. Bolje je, da se vi osredotočite na poslovanje, vodenje poslovnih knjig pa prepustite računovodjem! Tudi računovodski servis si lahko zagotovite pri nas! Računovodski servis DATA ima namreč večdesetletne izkušnje, tako da boste glede tega v odličnih rokah!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja