Go to Top

Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas – vam pripada?

Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas

Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen pripada le v določenih primerih. V katerih primerih pa ne pripada? Imate vprašanje delovnopravne zakonodaje tudi vi? Obrnite se na naše pravne svetovalce ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – enostavno in hitro na DATA točki!

Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas – kaj določa ZDR-1?

Pogodba o zaposlitvi, ki je sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena. Lahko pa preneha veljati tudi, ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena. V teh primerih delavcu pripada odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas. Določa pa ZDR-1 tudi razloge, ko odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas ne pripada:

  • kadar gre za pogodbo o zaposlitvi za določen čas v primeru nadomeščanja začasno odsotnega delavca;
  • kadar gre za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece;
  • kadar gre za opravljanje javnih del oz. kadar je bila pogodba za določen čas sklenjena zaradi vključitve aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom.

Pretvorite bruto plačo v neto!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas – kako se določi višina?

Koliko pa znaša odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas (oz. pogodbe o zaposlitvi za določen čas)? Osnova za odmero dohodnine je povprečna mesečna plača za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oz. iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za leto dni ali manj, ima delavec pravico do odpravnine v višini 1/5 osnove. Kako pa se izračuna odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas, če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena za več kot eno leto? Takrat je osnova za izračun prav tako 1/5 osnove za dopolnjeno polno leto, a povečano za sorazmerni del prav tako za 1/5 za vsak mesec dela nad 1 leto.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas – praktična primera

Na dveh praktičnih primerih bomo pogledali kolikšna bo odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas. Pri prvem primeru je pogodba o zaposlitvi sklenjena za manj kot leto dni, pri drugem pa za več kot leto dni.

Prvi primer:

Delavec je imel sklenjeno pogodbo od 1.1.2022 do 30.9.2022. Povprečna plača delavca v zadnjih treh mesecih je znašala 1600 evrov. Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas, ki mu pripada je v višini 1/5 osnove. V tem primeru je torej 1/5 od 1600 evrov = 320 evrov. To je znesek odpravnine v tem primeru.

Drugi primer:

Delavec je imel sklenjeno pogodbo od 1.4.2021 do 30.8.2022. Povprečna plača delavca v zadnjih treh mesecih je bila 1600 evrov. Obdobje zaposlitve je 17 mesecev. Izračun se opravi na ta način. Osnova za izračun odpravnine je 320 evrov. Ker je bilo obdobje zaposlitve 17 mesecev to pomeni 320 evrov + (1/12 od 320 x 5 = 133,33 evrov) = 453,33 evrov.

Odpravnina ob izteku zaposlitve za določen čas bi torej v tem primeru znašala 453,33 evrov.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja