Go to Top

Odpoved v času bolniške – je to možno in dopustno?

Odpoved v času bolniške odsotnosti

Odpoved v času bolniške odsotnosti – lahko delodajalec odpove delovno razmerje delavcu, ki je že nekaj časa bolniško odstoten? Ali morajo počakati, da se delavec vrne na delo? Imate vprašanja delovnopravne zakonodaje tudi vi? Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Seveda pa lahko pri nas ustanovite s.p. ali d.o.o.!

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Kdo je zaščiten pred odpovedjo?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavskim predstavnikom ter delavki v času nosečnosti oz. delavki, ki doji otroka do enega leta starosti. Prav tako delodajalec ne sme odpovedati pogodbe staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenjem nizu v obliki polne odsotnosti z dela ter še en mesec po izrabi tega dopusta. Pod nekaterimi pogoji so pred odpovedjo zaščiteni tudi delavci pred upokojitvijo in invalidi. Odpoved v času bolniške odsotnosti ni opredeljena v ZDR-1.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Odpoved v času bolniške – kaj pa ZDR-1 določa?

ZDR-1 se v tretjem odstavku 116. člena le bežno dotika teme, ko gre za odpoved v času bolniške. In sicer – delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti, in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem, ko se delavec vrne na delo oz. bi se moral vrniti na delo. A najpozneje s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

pravno svetovanje

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Bolniška odsotnost ne sme biti razlog za odpoved v času bolniške

A pri vsem tem je potrebno paziti, da razlog za odpoved v času bolniške, dejansko ni bolniška odsotnost. Razlogi za odpoved pogodbe morajo temeljiti na objektivnih kriterijih in ne na zdravstvenem stanju delavca.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Kako delodajalec vroči odpoved v času bolniške?

Kako pa delodajalec vroči odpoved delavcu v času bolniške? ZDR-1 določa, da se redna ali izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi praviloma vroča osebno v prostorih delodajalca. Možno pa je tudi s priporočeno pošiljko s povratnico. Kot tretji način pa je opredeljena objava na oglasnem mestu pri delodajalcu, ki je dostopno delavcu. Odpoved v času bolniške se tako lahko vroči s priporočeno pošiljko s povratnico.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja