Go to Top

Obvezna izolacija – ZZZS za premislek o smiselnosti!

Obvezna izolacija je obvezna ob okužbi s kornavirusom

Obvezna izolacija – ZZZS je zaradi visokih stroškov nadomestil za bolniške odsotnosti pozval k razmisleku o utemeljenosti avtomatskih izolacij. Sprašujejo se o utemeljenosti zlasti za asimptomatske okužene s koronavirusom. Stališče stroke je, da ostane obvezna izolacija za vse okužene.

Ustanovitev podjetja na Dati – hitro in enostavno! Pokličite 01/600-1530!

ZZZS si želi, da bi se obvezna izolacija ukinila

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je posvetovalno skupino za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaprosil za presojo, ali je obvezna izolacija utemeljena. In sicer v primeru, da je okuženi brez simptomov. Obvezna izolacija je namreč ob potrjeni okužbi, kar posledično pomeni odsotnosti z dela.

Uporabite naš kalkulator za izračun plače!

Obvezna izolacija prinaša številne odsotnosti z dela in bolniška nadomestila

ZZZS je ob tem navedel, da so bili posamezniki leta 2020 zaradi covida-19 skupaj bolniško odsotni 555.937 dni, lani pa 1.073.891 dni. Letos do 1. julija pa je obvezna izolacija »poskrbela« za 1.284.369 dni bolniških odsotnosti. ZZZS je leta 2020 izplačal 43.343.762 evrov, leta 2021 83.680.408 evrov, letos do 1. julija pa 107.578.188 evrov nadomestil za bolniško odsotnost.

Preberite tudi – Se nam ponovno obetajo davčne spremembe?

pravno svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Obvezna izolacija – stroka jo zagovarja

Mnenje stroke pa je, da je obvezna izolacija nujna. Opozarjajo predvsem na dolgotrajni covid, ki prav tako lahko predstavlja dolgotrajne bolniške odsotnosti. Zaradi tega je po njihovem mnenju bolje, da posamezniki ostanejo doma ter se tako prepreči širjenje okužb, kot pa da bi kasneje zaradi dolgotrajnega covida bili na bolniški po več mesecev.

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Izolacijo ukinili v Avstriji in na Norveškem

Obvezna izolacija pa je preteklost v Avstriji in na Norveškem. Ti dve državi sta namreč obvezno izolacijo ukinili. V omenjenih državah je sicer precepljenost okrog 75-odstotna. V Sloveniji je po zadnjih podatkih NIJZ ta številka 58 %. Kljub temu, da je obvezna izolacija v Avstriji in na Norveškem ukinjena, pa morajo asimptomatski in pozitivni vseeno nositi maske, ko so v stiku z drugimi ljudmi.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja