Go to Top

Novela zakona o tujcih sprejeta – znanje slovenskega jezika ostaja!

Novela zakona o tujcih je bila sprejeta v državnem zboru. Novela poenostavlja postopke pridobivanja dovoljenj. Ob tem pa je v noveli ostala zahteva po znanju slovenskega jezika za družinske člane tujih delavcev. Kaj še prinaša novela zakona o tujcih?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Kaj se spreminja glede dovoljenj za prebivanje?

Novela zakona o tujcih prinaša nekatere spremembe pri dovoljenjih za prebivanje. Kakšne so glavne spremembe?

  • Uvaja se možnost vročanja izkaznic podaljšanih dovoljenj za začasno prebivanje in dovoljenj za stalno prebivanje po pošti.
  • Prstni odtisi, ki bodo oddani v postopku izdaje prvega dovoljenja za prebivanje, se bodo lahko uporabili tudi v postopku podaljšanja. To pomeni, da upravni enoti ne bo treba znova zajeti prstnih odtisov. Hranili se bodo pet let.
  • Odpravljena bo obveznost periodičnega preverjanja sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti. Tujci bodo morali zadostna sredstva izkazati v vlogi za izdajo prvega dovoljenja ter za vsako podaljšanje dovoljenja. To pomeni, da upravna enota tega več ne bo preverjala vsakih šest mescev.
  • Odpravlja se zahteva po pisnem pozivu upravne enote za dopolnitev prošnje s prstnimi odtisi. To pomeni, da lahko diplomatsko predstavništvo ali konzulat RS v tujini v postopku izdaje prvega dovoljenja za začasno prebivanje digitalno zajame dva prstna odtisa tujca brez poziva upravne enote.

Mimogrede, v našem podjetju imamo tudi oddelek, ki nudi storitve za tujce. Pomagamo pri ustanovitvi podjetij za tujce kot tudi pri pridobivanju dovoljenj za delo in bivanje! Bi potrebovali naše storitve? Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Novela zakona o tujcih prinaša tudi znanje slovenskega jezika – za koga?

Novela zakona o tujcih je v javnosti v zadnjem obdobju prinesla precej burno razpravo. Največ polemik je sprožil člen, ki kot pogoj za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje za združitev družine zahteva znanje slovenskega jezika na stopnji A1 za družinske člane tujcev. Bo pa to določilo stopilo v veljavo šele 1. novembra 2024, saj so sprejeli 18-mesečno prehodno obdobje. To bo pomenilo, da bodo morali družinski člani tujcev, imetnikov dovoljenja za bivanje v Sloveniji, ob vlogi za podaljšanje dovoljenja predložiti potrdilo o opravljenem izpitu iz znanja slovenskega jezika na zahtevani ravni pri pooblaščeni ustanovi v Sloveniji. A1 je sicer t.i. vstopna raven jezika. Pri tej stopnji gre za razumevanje in uporabo pogosto rabljenih, vsakodnevnih besed in enostavnih stavkov, ki jih potrebujemo za trenutne potrebe. Gre za komunikacijo na preprost način, če sogovornik govori počasi in razločno.

EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

Spremembe tudi glede ZZSDT

Polega tega, da je bila potrjena novela zakona o tujcih, so potrdili tudi novelo zakona o zaposlovanju tujcev (ZZSDT). Ta predvideva hitrejše postopke zaposlovanja državljanov iz tretjih držav. Olajšan bo namreč postopek zamenjave delodajalca, zamenjave delovnega mesta pri istem delodajalcu ali zaposlitev pri dveh ali več delodajalcih v okviru veljavnega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo. Upravnim enotam ne bo treba več izdajati odločb o pisni odobritvi. Zamenjava bo že na podlagi podanega soglasja Zavoda za zaposlovanje. S tem se bo razbremenilo upravne enote, saj ne bodo izdajale odločb o pisni odobritvi. Določbe te novele ne bodo veljale za zaposlovanje tujcev v javnih zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah. To so na primer zdravstveni domovi, domovi za starejše in socialnovarstveni zavodi. Prav tako pa bodo prosilci za azil imeli pravico do dostopa na slovenski trga dela po treh mesecih. Do zdaj je bilo za njih to možno po devetih mesecih.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja