Go to Top

Napoved za naše gospodarstvo – boljša od pričakovane?

Napoved za gospodarstvo Slovenije v letu 2020 je pri Mednarodnem denarnem skladu (MDS) bolj rožnata kot poprej! V letu 2021 sklad napoveduje celo rast, čeprav manjšo kot doslej!

Informativni izračun plače

Želite opravljati dejavnost ali registrirati d. o. o.? Pri podjetju DATA d. o. o. vam lahko brezplačno pomagamo registrirati tako s. p., kot d. o. o.! Pri nas lahko po principu »vse na enem mestu«, najdete tudi popolne računovodske storitve, pravne strokovnjake, davčno svetovanje in še mnogo več! Lahko vam nudimo pomoč in storitve, povezane s pridobivanjem delovnih dovoljenj za zaposlene, nudimo vam tudi pomoč pri sestavljanju pogodbe o zaposlitvi za zaposlenega in vam izvedemo pravočasno prijavo zaposlenega v prispevke! Za ponudbo naših storitev nam pišite na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Napoved manjšega padca BDP-ja za Slovenijo v letu 2020 je težko pričakovana!

Po podatkih MDS-ja se Slovenski BDP ne bo skrčil za polnih 8 %, ampak »le« za 6,7 %. To je vsekakor dobra novica, še posebej v času, ko pričakujemo nov plaz ukrepov.

BRUTO NETO PLAČA

Do leta 2025 MDS za Slovenijo pričakuje 2,3 % rast! Za leto 2021 je napoved višja!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Napoved za leto 2021 je slabša, a še vedno napoveduje okrevanje. Rast BDP-ja naj bi v prihodnjem letu znašala 5,2 %, kar je sicer 2 % slabše, kot je bilo napovedano poprej. Ob koncu leta je pričakovati upočasnitev povprečne inflacije na 0,5 %, kar predstavlja padec iz 1,6 % rasti cen v letu 2019. V letu 2021 naj bi ta ponovno poskočila na 1,8 %.

Brezposelnost se naj bi v letošnjem letu povzpela na 8 %. V letu 2021 naj bi ta bila 6,0 %. Da lahko to napoved postavimo v kontekst, moramo narediti primerjavo – brezposelnost v letu 2019 je bila npr. »le« 4,6 %.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Kakšna je napoved za naše sosede in naše izvozne partnerje v 2020 ali 2021?

Nemčiji je napovedan manjši padec BDP v 2020, kot so pričakovali, in poslabšana pričakovana rast v 2021. Hujši bo v letošnjem letu upad BDP-ja za Italijo, boljša, 5,2 % rast, pa je pričakovana v naslednjem letu. Poslabšan pričakovan, skoraj 10 %, padec BDP-ja napovedujejo za Francijo. Hujši od pričakovanega padca BDP-ja naj bi občutila tudi Madžarska. Za Hrvaško MDS pričakuje 9 % padec BDP-ja. V naslednjem letu pa naj bi se jim obetala 6 % rast.

Pravni nasvet

In napoved za »cel svet«?

Globalno gledano bo padec svetovnega BDP-ja v 2020 dosegel 4,4 %. Ta napoved je sicer boljša od spomladanske, ki je bila ocenjena na 5,2 %. Globalna škoda je tako ocenjena na 28 bilijonov dolarjev do leta 2025 oziroma 11 bilijonov v letih 2020-2021.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja