Go to Top

Recesija trka na vrata! Ji bo slovensko gospodarstvo ubežalo?

Recesija v EU

Recesija, zaradi lokalnih izbruhov koronavirusa, je napovedana v državah članicah Evropske Unije. Vendar Evropska komisija v svojih napovedih letošnjega krčenja gospodarstva za Slovenijo ni spremenila. Kako se te napovedi ujemajo z bolj bridkimi napovedmi Banke Slovenije (BS)?

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Na zmanjšan obseg poslovanja se lahko podjetja odzovete s pravočasnim sprejetjem določenih ukrepov. Kateri ukrepi so podjetjem na voljo in kateri so dejansko primerni za posamezno podjetje? Pišite nam na data@data.si ali se udeležite našega brezplačnega webinarja “Ukrepi delodajalca v času koronavirusa“.

Informativni izračun plače

Recesija – napoved za Slovenijo

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zadnja poletna napoved gospodarskih gibanj v EU s strani Evropske Komisije napoveduje krčenje gospodarstva na celotnem območju do konca leta in zatem ponovno rast v prihodnjem letu.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Letošnji padec je predviden za 8,7 odstotka na evrskem območju držav, medtem ko je na celotnem območju EU predviden padec za 8,3 odstotka. V letu 2021 pa je predvidena že rast z 6,1 odstotka oz. na celotnem EU območju 5,8 odstotka. Takšna napoved je bila izdana navkljub nesigurnostim povezanih z morebitnimi dodatnimi potrebnimi zaščitnimi ukrepi povezanimi z lokalnimi izbruhi koronavirusa.

Tudi morebitna zgodnja predstavitev cepiva bi lahko izjemno pozitivno vplivala na dosedanjo oceno te rasti.

Navkljub recesiji in padcu BDP za 7 odstotkov, napoveduje Evropska komisija v naslednjem letu za Slovenijo že 6,1 odstotkov rasti BDP-ja. Zaradi sprejetih ukrepov je zaslediti tudi stabilizacijo razmeroma majhne rasti števila registriranih brezposelnih. Komisija tudi napoveduje okrevanje potrošnje v drugi polovici leta. Inflacija  za sedaj ostaja stabilna.

BRUTO NETO PLAČA

Recesija je lahko globlja od teh predvidevanj Evropske komisije!

BS napoveduje, da bo sledila bolj občutna recesija in nadaljnje poslabšanje razmer na trgu dela, po izteku začasnih ukrepov namenjenih zmanjševanju negativnih posledic pandemije. A tudi pri BS napovedujejo precejšnje povečanje povpraševanja  in trošenja gospodinjstev v tretjem četrtletju. Tudi finančna stanja v podjetjih ostajajo stabilna. Razloge za to BS vidi v visokih likvidnostnih rezervah, ugodnih pogojih bančnega financiranja, sofinanciranja stroškov dela, možnosti odlaganja plačila davkov in vladne garancijske sheme.

Slabe tendence je mogoče najti v primanjkljaju konsolidirane bilance javnega financiranja in nižjih prilivov iz davkov in prispevkov.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Recesija bo predvidoma najbolj prizadela turistični sektor!

Najbolj globoka recesija je napovedana za gospodarstva, ki imajo največji delež BDP-ja iz turizma. Tako se napoveduje v Italiji recesija in krčenje za 11,2 odstotkov, v Španiji za 10,9 odstotka, Hrvaški za 10,8 odstotka, na Portugalskem za 9,8 odstotka in v Franciji padec za 10,6 odstotka. Večja negotovost visi tudi nad Združenim Kraljestvom, saj tam gospodarska situacija zavisi predvsem od pogajanj glede nadaljnjih odnosov z EU.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja