Go to Top

Napotovanje delavcev v tujino – pridobiti je treba potrdilo A1

Napotovanje delavcev v tujino je kompleksen proces

Napotovanje delavcev v tujino je precej kompleksen proces, ki je urejen s številnimi pravili. Je napotovanje delavcev v tujino tudi v načrtu v vašem podjetju? Če se boste tudi vi odločili za napotovanje delavcev v tujino, vam lahko pri tem pomagajo naši pravni svetovalci, ki imajo veliko izkušenj s tem kompleksnim postopkom! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na Dati!

Napotovanje delavcev v tujino – pogoji določeni v ZČmIS

Za pogoje za napotovanje delavcev, pod katerimi lahko podjetja s sedežem v Sloveniji začasno izvajajo storitve v drugi članici Evropske unije, je treba pogledati Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS). V tem zakonu so določeni tudi pogoji, po katerih lahko podjetja iz drugih držav članic EU začasno izvajajo svoje storitve v Sloveniji. V kolikor bi potrebovali pomoč glede pogojev za napotovanje delavcev v tujino, ste na pravem mestu. Naši pravni svetovalci se vsakodnevno ukvarjajo z napotovanjem delavcev v tujino. Za termin strokovnega plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje prek kontaktnega obrazca.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Napotovanje delavcev v tujino – za izdajo potrdila A1 številni pogoji!

V kolikor delodajalci izvajajo napotovanje delavcev v druge države članice EU, EGP ali v Švico, je potrebno zanje pridobiti potrdila A1. Te je potrebno pridobiti še pred odhodom delavcev na delo v tujino. Potrdilo A1 je dokument, ki potrjuje, da je napoteni delavec v času opravljanja dela v tujini še vedno zaposlen oz. obvezno zavarovan v Republiki Sloveniji. Več o pogojih za pridobitev potrdila A1, vam lahko svetujejo naši pravniki v okviru plačljivega pravnega svetovanja.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

pravno svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Napotovanje delavcev – vloga se odda preko portala SPOT

Ko gre za napotovanje delavcev v tujino, je kot omenjeno treba pridobiti potrdilo A1. Vloga za potrdilo A1 se vloži preko portala SPOT. To lahko delodajalci vložijo sami (z ustreznim digitalnim potrdilom). Lahko pa tudi pooblastite drugo osebo. Vlogi je potrebno priložiti tudi skenirano pogodbo o zaposlitvi z delavcem. V njej mora biti predvidena tudi možnost dela v tujini. Prav tako pa je zahtevana priloga skenirane pogodbe med vašim podjetjem ter naročnikom storitve, ki se bo izvajala v tujini (oz. akt o napotitvi, če gre za napotitev v povezano gospodarsko družbo v tujini). Za izdajo potrdila A1 je rok 5 delovnih dni od prejema popolne vloge. Napotovanje delavcev v tujino je zato treba načrtovati dovolj zgodaj. Pred odhodom delavcev v tujino je namreč treba pravočasno urediti vse formalnosti.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Napotovanje delavcev v tujino – razlike med državami

Ob kompleksnem postopku, ko gre za napotovanje delavcev v tujino, je treba poudariti še to, da se postopki napotitve in uveljavljanja pravic razlikujejo glede na to, v katere države je oseba napotena na delo. In sicer se postopki razlikujejo, če je oseba napotena na delo v:

  • države članice EU, Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico;
  • države, s katerimi ima Slovenija sklenjene bilateralne sporazume o socialnem zavarovanju (BiH, Črna Gora, Severna Makedonija in Srbija);
  • Združeno kraljestvo ali
  • države, za katere ne velja evropski pravni red oz. bilateralni sporazumi o socialnem zavarovanju.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Napotovanje delavcev – potrdilo A1 za enkratno napotitev ali za delavce, ki opravljajo delo v več državah pri enem delodajalcu

Ko gre za napotovanje delavcev se lahko potrdilo A1 izda na podlagi člena 12 ali člena 13 Uredbe ES št. 883/2004. Lahko gre za enkratno napotitev ali pa za sočasne zaposlitve za delavce, ki običajno sočasno opravljajo delo v več državah in le pri enem delodajalcu. Vlogo za potrdilo A1 po členu 13 je možno oddati za voznike, serviserje in monterje.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja