Go to Top

Napoteni v Avstrijo – bodo novosti po 1.1.2020 vplivale tudi na vas?

Napoteni v Avstrijo – bodo novosti po 1.1.2020 vplivale tudi na vas? -

Napoteni v Avstrijo so lahko deležni sprememb na področju določenih kolektivnih pogodb. Morebitne spremembe, ki se nanašajo na spremembe urnih postavk, vplivajo tako na tiste, ki so se napotili v Avstrijo pred 1.1.2020, kot tudi po tem datumu.

Delavci, ste napoteni v Avstrijo na delo ali ste le pogosto na službeni poti v Avstriji? Če ste na eno ali obe vprašanji odgovorili pritrdilno, potem za vas veljajo spremenjene urne postavke oziroma spremenjen znesek dnevnice. Kolikšna dnevnica vam pripada? Preverite z našim kalkulatorjem!

Informativni izračun dnevnice

Ste podjetnik in razmišljate o napotitvah delavcev v tujino?

Pri podjetju DATA d.o.o. nudimo široko paleto podpornih storitev podjetnikom – med drugim tudi strokovno pomoč pri napotitvah v tujino, pridobivanja delovnih dovoljenj iz tretjih (ne-EU in EGP) držav in strokovne pravne, davčne in računovodske storitve. Za posamično storitev ali potrebi po svetovanju nam pišite na data@data.si.

Za odgovor na vprašanje, kaj Vam pripada v primeru zaposlitve v tujini, na področju zdravstvenih storitev, nadomestila za brezposelnost, pokojnine ipd. - si to preberite tukaj.

Napoteni v Avstrijo bodo občutili spremembe kolektivne pogodbe in/ali minimalnih plač po več različnih sektorjih…

 

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data


Ste napoteni v Avstrijo? Spremembe med drugim vključujejo kolektivne pogodbe za več različnih sektorjev. Napoteni v Avstrijo bodo občutili spremembe kolektivnih pogodb in/ali plač za šoferje – tovorni in potniški promet, dostavljanju hrane,  zaposlene v trgovini, obrti in v storitvah,  kemični industriji, železarski in kovinsko predelovalni industriji, zaposleni v trgovini, finančnih storitvah, obdelavi podatkov in IT, inženiringu, zaposlenih v sektorju telekomunikacij, informiranja in svetovanja, v zavarovanju, oglaševanju in tržnem komuniciranju.

 

Povečanje minimalne plače za tiste, ki ste napoteni v Avstrijo iz tretjih (ne-EU) držav!

Tudi minimalne plače tistih iz tretjih držav, v kolikor so ključni zaposleni (starih manj in več kot 30 let) in tistih, ki so dokončali študij na Avstrijskih univerzah. Povečanje bo veljalo samo za tiste, ki bodo podajali prvo vlogo ali obnavljali kartico delovnega dovoljenja (t.i. rdečo-belo-rdečo kartico).

Informativni izračun plače

Za obstoječe zaposlene in tiste, pri katerih je vloga  v postopku reševanja, ni predvidena sprememba. Sprememb tudi ne bodo deležne kategorije delavcev, kot so delavci na podlagi kratkoročnih delovnih dovoljenj, prerazporejeni delavci, zaposleni na podlaga ICT dovoljenj in rdečih-belih-rdečih kartic dodeljenim strokovnjakom v deficitarnih poklicih – te so podvržene kolektivnim pogodbam.

DATA d.o.o.

SPOT

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

Morda vas zanima tudi:

  1. Minimalna plača je v letu 2020 višja, delodajalci pa pod drobnogledom inšpekcije!
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

 

 
 

Komentarjev (2)

  • Dejan Kristanec 30. Januarja 2020 - 16:31 Odgovori

    Dostava 2x tedensko v Avstrijo
    A je kaj posebnega
    Dejan
    041640380

    • Tjasa Dobnik 4. Februarja 2020 - 15:46 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Če se štejete za napotenega delavca na delo v Avstriji, potem novosti veljajo tudi za vas. Svetujem vam, da se za podrobnejša vprašanja obrnete na Obrtno zbornico na Koroškem, kjer vam bodo lahko pomagali s podrobnejšimi pojasnili.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja