Go to Top

Delo v več državah članicah EU – kako je potem s prispevki za socialno varnost?

Delo v več državah EU ali opravljanje dejavnosti in plačevanje prispevkov je urejeno v Uredbi (ES) št.883/2004. Ta uredba ureja vključitev v obvezna socialna zavarovanja le v eni državi članici. Opravljate delo v več državah članicah? Napotujete delavce na delo v druge države članice EU? Veste kako pravilno napovedati dohodke, prejete za delo v tujini? Se bojite, da boste za delo v tujini dvakrat obdavčeni? V kolikor potrebujete svetovanje iz naslova dela v več državah nam pošljite povpraševanje za svetovanje na data@data.si!

Informativni izračun dohodnine

 

Hkratno delo v več državah članicah EU – pridobiva se le en »poseben« A1!

Opravljate delo v več državah članicah EU? Navkljub opravljanju dela ali dejavnosti v dveh ali več državah članicah EU hkrati, se zavezanec vključi v obvezna socialna zavarovanja samo v eni državi članici. Na podlagi t.i. koordinacijskih pravil se določi zakonodaja države članice EU, ki se za to osebo uporablja. Tako mora zavezanec vložiti prijavo v obvezna socialna zavarovanja in plačevati prispevke od vseh prejemkov iz dela ali dejavnosti le v tisti državi, katere zakonodaja se po teh koordinacijskih pravilih uporablja. Uredba (ES) 987/2009 določuje izvedbena pravila in postopke za izvedbo pravil Uredbe (ES) št. 883/2004.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

 

Sočasna zaposlitev zaposlene osebe in samozaposlene osebe…

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Običajno se v takem primeru uporablja zakonodaja države članice, v katerih se opravlja zaposlitev osebe, ki opravlja dejavnost zaposlene osebe in samozaposlene osebe sočasno. Katero zakonodajo se uporablja potrjuje izdan obrazec A1.

 

Kdo mora pridobiti A1?

Bodisi delodajalec ali samozaposlena oseba s sedežem v RS mora za delavca, ki običajno opravlja delo v več državah članicah EU, pri ZZZS pridobiti potrdilo A1. Za izvajanje del dejavnosti montaže, servisiranja ali prevozov v cestnem prometu se lahko poda vloga preko državnega portala za podjetja in podjetnike e-VEM (oz. SPOT). Pravilno izpolnjeno vlogo je mogoče poslati tudi v fizični obliki na ZZZS.

Pravni nasvet

Vlogo za izdajo ali predčasno prekinitev veljavnosti potrdila A1 se poda največ 30 dni pred predvideno napotitvijo. Za potrdilo A1 delodajalec ali samozaposlena oseba zaprosi pred začetkom napotitve.

V primeru prenehanju z delom  v več državah pred mora delodajalec ali samozaposlena oseba pri ZZZS urediti predčasno prekinitev veljavnosti potrdila A1.

 

Delo v več državah in kritje nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev…

Obenem lahko oseba koristi pravico do kritja stroškov nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev v vseh državah članicah EU. Slednje velja za države članice, v katerih opravlja delo oziroma dejavnost. To pravico uveljavlja z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja