Go to Top

Zaposlitev v tujini pri tujem delodajalcu

Zaposlitev v tujini lahko pomeni za nekoga odskočno desko za nove poslovne priložnosti, nove dosežke in uspehe, nenazadnje pa tudi izboljšanje finančnega položaja. Slovenski trg je majhen, zato veliko mladih razmišlja, da bi se zaposlili v tujini. V kolikor si želite zaposlitev v tujini, je potrebno tudi vedeti, kako to realizirati!

Informativni izračun plače

Razmišljate, da bi poskusili poslovno pot nadaljevati v tujini, se zaposliti pri tujem delodajalcu? Veste kaj to pomeni iz davčnega vidika? Pišite našim davčnim strokovnjakom na data@data.si in zahtevajte svojo ponudbo za individualno svetovanje.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zaposlitev v tujini  enostavnejša zaradi prostega pretoka delavcev v EU!

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Za evropske državljane velja prosti pretok delavcev. Slednje pomeni, da so pri zaposlovanju v drugi državi članici enakopravni z domačimi delavci. Enake pravice uživajo tudi družinski člani evropskih državljanov. Državljani Slovenije se lahko zaposlijo v katerikoli državi Evropske Unije, ne da bi za to potrebovali delovno dovoljenje.

Predhodno se je potrebno pozanimati o sami državi in o zaposlovanju v tej državi, kjer bi iskali zaposlitev. Namreč potrebno je zbrati podatke o tem, kakšni so, v želeni državi bodoče zaposlitve, pogoji za priznavanje vaših poklicnih kvalifikacij. Tako kot v Sloveniji tudi v drugih državah članicah obstajajo regulirani poklici, za opravljanje katerih veljajo posebni pogoji (npr. zdravnik, ipd.).

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Zaposlitev v tujini – kje iskati zaposlitev?

Zaposlitev v tujini lahko iščete od doma preko različnih spletnih portalov (npr. Mojedelo.com) oziroma aplikacij (npr. LinkedIn). Prav tako lahko svoje bodoče delodajalce iščete preko različnih portalov posameznih držav. Nenazadnje lahko naslovite zaposlitveno pismo z vsemi certifikati ter priporočili preteklih delodajalcev preko spletne strani podjetja, kjer se vam zdi delo privlačno – in morda bo sreča na vaši strani!

BRUTO NETO PLAČA

Zaposlitev v tujini – kako postopati?

V kolikor se nameravate zaposliti v tujini so vaše obveznosti:

  1. odjava uradno prijavljenega stalnega prebivališča v Sloveniji (v primeru odhoda za daljši čas);
  2. ureditev rezidentskega statusa za davčne namene. V ta namen na pristojnem finančnem uradu oddate vlogo;
  3. ureditev zavarovanja.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Zaposlitev v tujini – davčni vidik?

V kolikor ne boste v Sloveniji prisotni več kot 183 dni v koledarskem letu in boste s Slovenijo pretrgali vse pomembne rezidenčne vezi, se boste v tem primeru šteli za nerezidenta Slovenije. Nerezidenti pa so zavezani za plačilo dohodnine od vseh dohodkov z virom v Sloveniji (npr. dobiček iz kapitala).

Informativni izračun dohodnine

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja