Go to Top

Nagrada za poslovno uspešnost

Nagrada za poslovno uspešnost je obdavčena bo po starem

Nagrada za poslovno uspešnost oziroma 13. plača pa je zdaj v celoti obremenjena s prispevki. Ne pa tudi z dohodnino, če je izplačana le do 70 odstotkov vrednosti povprečne plače. Regres, ki ga prejmejo zaposleni v Sloveniji, trenutno ni obremenjen s prispevki do višine 70 odstotkov povprečne plače.  Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je lani predlagala davčne spremembe. Te bi podjetjem omogočile boljše nagrajevanje zaposlenih v času gospodarske rasti.

Bruto plačo lahko preračunate v neto in obratno s pomočjo našega kalkulatorja!

Informativni izračun plače

Nagrada za poslovno uspešnost: razbremenitev plačila dohodnine

GZS je pri nagradi za poslovno uspešnost predlagala razbremenitev celotnega plačila dohodnine do 100 odstotkov višine povprečne plače. Drugi predlog je odprava prispevkov od nagrade za poslovno uspešnost v višini do 100 odstotkov vrednosti povprečne plače. To naj bi spodbudilo delodajalce, da bi pogosteje nagrajevali zaposlene. Veljalo bi za 13. plačo (nagrada za poslovno uspešnost) ali višji regres. Predlog GZS finančnemu ministrstvu je podprla tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Je poslovanje vašega podjetja usklajeno z zakonodajo? Posledice poslovanja, ki ni usklajeno z zakonodajo, so namreč pogosto neprijetni obiski različnih inšpekcij. Med pravnim svetovanjem se srečujemo z mnogimi konkretnimi primeri, ko so podjetja zaradi visokih glob in ostalih sankcij v resnih težavah. V večini primerov bi se tem zapletom lahko izognili, če bi bili seznanjeni z vsemi obveznostmi, ki se od delodajalca pričakujejo od dne ustanovitve podjetja. Naši pravniki so jih zbrali na enem mestu – vabimo vas na brezplačen seminar o vseh obveznostih delodajalcev.

GZS še vedno vztrajala na svojih predlogih glede znižanja obremenitve. “Menimo, da mora biti primerni cilj sprememba dohodninske lestvice, ki bi enako vplivala na vse zaposlene in omogočila višji neto za vse zaposlene – tako v javnem kot zasebnem sektorju. Dodatno k temu pa seveda ostajajo vse ideje glede davčnih sprememb, vključno s spremembo obdavčitve na področju regresa tudi  nagrada za poslovno uspešnost. Pri slednji je prišlo do sprememb in rezultat v letu 2017 je dober. 216 milijonov evrov je bilo izplačil. Kot kažejo podatki ministrstva za finance, je 10.261 delodajalcev v letu 2017  je  nagrada za poslovno uspešnost bila izplačana  280.438 zaposlenim v povprečni višini 625 evrov,” je povedal Igor Knez, direktor pravne službe GZS.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Neto regres bi bil lahko 190 evrov višji

nagrada za poslovno uspešnostGZS predlaga, da regres ne bi bil obremenjen s prispevki do višine 100 odstotkov vrednosti povprečne plače. Kot so pojasnili, zelo malo družb izplačuje višji regres, zato bi dvig praga podjetjem omogočil, da v primeru dobre finančne kondicije zaposlenim izplačajo višji regres. “Dvig, ki bi regres razbremenil prispevkov do višine povprečne plače, bi po naši oceni predstavljal v povprečju 190 evrov višji neto prejemek vseh zaposlenih. Zato bomo svoje predloge predstavili tudi novi vladi,” napoveduje Knez.

Koliko znaša regres za letni dopust 2018?

Regres za letni dopust 2018 znaša najmanj 842,79 evra bruto. Neto je odvisen od dohodninskega razreda zaposlenega. Regres pripada vsakemu delavcu, ki mu pripada pravica do letnega dopusta. Dopust je sicer področje, za katerega noben zakon ne določa obveznosti internega pravilnika v podjetju. A pravniki z izkušnjami na kadrovskem področju pravilnik o letnem dopustu toplo priporočajo vsem delodajalcem, ki imajo tri ali več zaposlene. Vsem delodajalcem priporočamo, da našim pravnim svetovalcem z izkušnjami na kadrovskem področju zaupajo izdelavo pravilnika o letnem dopustu za svoje podjetje. Tako se bodo izognili očitkom zaposlenih o diskriminaciji. Hkrati bodo zagotovili nemoten delovni proces tudi med počitnicami, ko si svoj letni dopust želi koristiti največ delavcev.

Ponujamo pravno pomoč pri pripravi internih aktov!
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Regres morajo izplačati vsi delodajalci. Tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju je lahko izračun regresa višji od zakonsko določenega minimalnega zneska. Višji regres lahko določa kolektivna pogodba ali interni akti delodajalca.

Če sta vas nagrada za poslovno uspešnost in regres v vašem podjetju razočarala, si dodaten zaslužek lahko dokaj hitro zagotovite z dodatnim delom ob službi. Ali pa se celo odločite za samozaposlitevUstanovitev podjetja na VEM točki Data je namreč hitra in brezplačna – tudi če izberete popoldanski s.p.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja