Go to Top

Nadomestilo za izolacijo – strošek po novem na delodajalcu?!

Nadomestilo za izolacijo

Nadomestilo za izolacijo bo predlogu izhodnega covidnega zakona strošek delodajalca in ne ZZZS. Prav tako se bo nadomestilo za izolacijo znižalo z 90 na 80 odstotkov plače. Delodajalska združenja predlogu nasprotujejo.

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Vlada sprejela predlog t.i. izhodnega covid zakona

Vlada je nedavno sprejela predlog t.i. izhodnega covidnega zakona, v katerem je združila vso ključno zakonodajo, povezano s covidom, ki je bila do sedaj opredeljena v protikoronskih svežnjih 1-10. Med drugim so v predlogu zakona opredeljeni covidni dodatki. Te bodo dobili samo tisti uslužbenci, ki bodo delali neposredno s covidnimi bolniki. Trajanje izolacije bo krajše, določali pa ga bodo po navodilih stroke. Tudi za nadomestilo za izolacijo so predvidene spremembe. In sicer predlog zakona navaja, da bo nadomestilo za izolacijo po novem v breme delodajalca in več ZZZS. Prav tako pa bi bilo nadomestilo za izolacijo nižje. In sicer predlog po novem predvideva, da bo nadomestilo plače znašalo 80 % plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas. Trenutno (še) velja, da znaša bolniško nadomestilo v primeru izolacije (zaradi covida-19) 90 % plače.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Delodajalske organizacije nasprotujejo temu, da bo nadomestilo za izolacijo v breme delodajalca

Številne delodajalske organizacije so vlado pozvale k vnovičnemu strokovnemu premisleku glede nadomestila za izolacijo. Predlagajo, da se v predlogu zakona umakne člen, po katerem od prvega dne zadržanosti delavca z dela, nadomestilo za izolacijo (oz. nadomestilo plače za čas kužnosti) krije delodajalec. Predlog med drugim določa, da delodajalec krije nadomestilo za izolacijo za čas trajanja kužnosti delavca. Kar bi lahko hipotetično bilo tudi nad 20 dni. Prav tako pa opozarjajo na to, da se znižuje nadomestilo za izolacijo z 90 % na 80 % plače delavca. Mimogrede, glede bolniške odsotnosti je letos prišlo do nekaterih sprememb. Preverite jih v našem članku Bolniška odsotnost 2022 – Kaj se spreminja z marcem?

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Konec tudi za tridnevne bolniške brez obiska zdravnika

Predlog zakona poleg tega, da predvideva spremembe za nadomestilo za izolacijo, prinaša tudi konec za tridnevne bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika. PKP zakonodaja je namreč predvidevala možnost tridnevnega bolniškega staleža brez obiska osebnega zdravnika. Obstaja pa možnost, da bi kratkotrajne bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika vpeljali z novo zakonodajo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja