Go to Top

Nadomestila za malico – pozivi za povečanje neobdavčenega zneska!

Nadomestila za malico v zasebnem sektorju določena v kolektivnih pogodbah

Nadomestila za malico bi morala biti ugodneje davčno obravnavana, menijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Vlado pozivajo, da je treba spremeniti višino neobdavčenega zneska prehrane med delom. Mimogrede, v našem podjetju Data imamo tudi odlične davčne svetovalce, ki vam lahko pomagajo ob morebitnih davčnih dilemah! Za termin strokovnega plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprite d.o.o. ali s.p. na DATA točki!

Z začetkom julija se je povišala višina neobdavčenega povračila stroškov prevoza

S 1.7.2022 se je povišala višina neobdavčenega povračila stroškov prevoza na delo, ki se ne všteva v davčno osnovo. In sicer z 0,18 na 0,21 evra na kilometer. Višina neobdavčenega povračila stroškov prevoza na službenem potovanju pa se je povišala z 0,37 evra na 0,43 evra za kilometer. To sicer nujno ne pomeni, da bodo povračila stroška prevoza višja, ampak, da se do tega zneska povračilo ni obdavčeno. Zato ZSSS poziva delodajalce in delodajalske organizacije, da dvignejo znesek povračila stroškov prevoza na delo. Želijo pa si tudi, da bi se povišala višina zneska za nadomestila za malico.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Se bodo uredila tudi nadomestila za malico?

V ZSSS so vlado opozorili, da je treba spremeniti tudi višino neobdavčenega zneska prehrane med delom, kar bi lahko vplivalo na nadomestila za malico. Predlagajo, da se ta uskladi na podlagi rasti cen hrane in brezalkoholnih pijač od leta 2008 – za 29,2 %. Če bi ta predlog bil sprejet, bi to v praksi pomenilo, da bi bila nadomestila za malico neobdavčena do 7,90 evra. Trenutno je namreč v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja ta znesek 6,12 evra. Ta znesek se ni spremenil že vse od leta 2008. Več o tem, kako je z nadomestili za malico smo sicer pisali v tem članku.

Bi želeli poslovati kot normiranec sp? Kaj morate vedeti?

Morebitna sprememba ne pomeni nujno, da se bodo povračila dejansko zvišala!

V kolikor bi prišlo do spremembe uredbe, to avtomatsko ne bo pomenilo, da se bodo nadomestila za malico zvišala. Uredba namreč ne določa višine izplačila, ampak določa, do katerega zneska je izplačilo prosto plačila davkov in prispevkov. Neposredni učinek morebitne spremembe uredbe je namreč odvisen od ureditve v posamezni kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca. Če kolektivna pogodba predvideva, da so nadomestila za malico v najvišjem znesku, ki je v uredbi določen kot neobdavčen – potem bi morebitna sprememba vplivala na višino nadomestila za malico. A ker v večini kolektivnih pogodb temu ni tako, bi bilo potrebno skleniti ustrezno spremembo kolektivne pogodbe.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja