Go to Top

Nadomestila za karanteno za s.p.-je – kdaj in kako?

Nadomestila za karanteno so na voljo tudi samostojnim podjetnikom

Nadomestila za karanteno so ukrepi, ki jih poznamo že skoraj ves čas epidemije Covid-19. Tudi po trenutno veljavnem interventnem zakonu lahko s.p., družbeniki in kmetje dobijo nadomestilo. Na voljo jim je, če ne morejo opravljati dejavnosti zaradi odrejene karantene ali varstva otrok. V slednji situaciji gre lahko ta bodisi odrejeno karanteno otroku ali druge zunanje okoliščine, kot je na primer zaprtje šola ali vrtca. Če potrebujete pravno svetovanje na področjih delovnega, obligacijskega ali gospodarskega prava so vam na voljo naši svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje na data@data.si.

Informativni izračun plače

Nadomestila za karanteno se vlaga preko eDavkov

Upravičenci, ki zahtevajo izplačilo nadomestila za karanteno, morajo svojo vlogo oddati preko portala Finančne uprave eDavki. V vlogi lahko zahtevate povračilo nadomestila za izgubljen dohodek zaradi odrejene karantene, ko dela niste mogli opravljati od doma. Za vse karantene, ki so bile odrejene za čas od 1. julija do 31. decembra 2021, lahko vlogo oddate samo še do 15.1.2022!

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

Nadomestila za karanteno – ukrep podaljšan!

Konec decembra pa je vlada podaljšala ukrep s sklepom. Tako je sicer za odrejene karantene v letu 2022 (od 1.1. do 28.2.) možno vložiti vlogo za nadomestilo za izgubljen dohodek v roku 15 dni od pridobitve dokazila o odrejeni karanteni. A najpozneje do 15.7.2022. Če uveljavljate nadomestila za karanteno, ki je bila odrejena vašemu otroku, potem zahtevate povračilo izgubljenega dohodka iz naslova višje sile. To lahko uveljavljate zgolj do otrokovega 5. razreda osnovne šole oziroma dlje, če gre za otroka s posebnimi potrebami. Ukrep lahko vlada ponovno podaljša s sklepom za največ 6 mesecev.

Preberite tudi: Koliko bodo znašali prispevki za sp v 2022?

pravno svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Nadomestila za karanteno – kdo so upravičenci?

Delno povrnjeni izgubljeni dohodek, ki zaradi odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka je na voljo upravičencem, ki so:

  • samozaposleni, ki je na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 15. člena ZPIZ-2,
  • družbenik ali delničar gospodarske družbe oziroma ustanovitelj zadruge ali zavoda, ki je poslovodna oseba. Dokler  je na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 16. člena ZPIZ-2 in
  • kmet, ki je na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 17. člena ali 5. odstavka 25. člena ZPIZ-2.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Nadomestila za karanteno – v kakšnem znesku?

Zgoraj omenjenim upravičencem pripada 250 evrov nadomestila za vsako vloženo vlogo, torej za vsako karanteno, ki je odrejena za obdobje 10 dni. Posameznik, ki vlaga vlogo za izplačilo nadomestila za karanteno, mora tej priložiti tudi odločbo o karanteni. Hkrati mora podrobneje pojasniti, zakaj dela ni (bilo) mogoče organizirati od doma.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja