Go to Top

Merjenje temperature ni zanesljiv postopek za določanje okuženosti

Merjenje temperature je obvezno. Vlada je pred časom sprejela sklep, da se ob vstopu v delovne prostore pri zaposlenih in obiskovalcih izvaja merjenje temperature. A prišlo je do opozoril, da je merjenje temperature, če se ne izvaja z zadostno količino strokovnega znanja, precej nezanesljiv postopek za določanje okuženosti.

Informativni izračun plače

Delodajalci, za vas organiziramo brezplačni webinar o ukrepih delodajalca v času koronavirusa. Prijavite se TUKAJ, ali pa nam za pomoč pri individualnem svetovanju pišite na data@data.si. Naši pravni strokovnjaki imajo namreč številne izkušnje na področju delovnega prava in sledijo vsem aktualnostim.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Ob vstopu v delovne prostore se izvaja merjenje temperature

Vlada je zaradi zaostrovanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužb sprejela sklep, da se ob vstopu v delovne prostore pri zaposlenih in obiskovalcih izvaja merjenje temperature. Delodajalci som ob tem hitro kupovali merilnike telesne temperature. A ko se je ukrep prenesel v prakso, so mnogi opazili, da je merjenje temperature zelo nezanesljiv postopek za določanje okuženosti. Kakovostna meritev temperature je namreč odvisna od uporabljenega termometra, usposobljenosti izvajalca meritve in merjenega objekta.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Telesna temperatura se ves čas spreminja

Normalna telesna temperatura se pri ljudeh razlikuje. Temperatura zdravega človeka naj bi segala od 36 do 37,5 stopinje Celzija, kar je velik razpon. Kot opozarjajo v Laboratoriju za metrologijo in kakovost se telesna temperatura ves čas spreminja glede na:

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • del dneva
  • letni čas
  • starost
  • spol
  • utrujenost
  • telesno aktivnost
  • prehranjevanje
  • zdravstveno stanje

Poleg tega je treba za merjenje temperature upoštevati napake pri meritvah. Po raziskavah Laboratorija za metrologijo in kakovost so te še posebej velike pri brezstičnem merjenju, ki je trenutno najbolj aktualno.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Brezstično merjenje je najmanj točno

Množični nadzor je namreč najbolje izvajati s pomočjo brezstičnega merjenja. A takšno merjenje temperature je najmanj točno in lahko privede do neustreznega odločanja o tem, kdo v stavbo lahko vstopi in kdo ne. Za točnejše merjenje je namreč treba uporabiti stično merjenje temperature, kar pa zaplete celoten postopek, saj morajo osebe, ki izvajajo merjenje temperature dobro poznati merilni instrument in celoten postopek. To prikazuje tudi spodnja tabela

Vrsta termometra Način merjenja Čas merjenja Točnost merjenja telesne temperature Vpliv okolice Dezinfekcija po uporabi
Stekleni tekočinski termometri Kontaktno 2-3 min 0,4 °C majhen DA
Digitalni termometer Kontaktno < 10 s 0,4 °C majhen DA
Ušesni termometer Kontaktno < 10 s 0,6 °C majhen MENJAVA NASTAVKOV
Čelni termometer Brezkontaktno < 5 s 2 °C Velik NE

Vir: GOV.si 

Pravni nasvet

Poleg tega se lahko osebe s povišano temperaturo poslužijo antipiretičnih zdravil, kar pomeni, da merjenje temperature ni zelo učinkovit ukrep.

Na drugi strani vseeno gre za protokol, ki najde kakšno okužbo in na sploh preverja zdravje na delovnem mestu. Gre za dodaten ukrep, ki preprečuje prisotnost na delovnem mestu kljub bolezni – pri številnih delodajalcih so namreč zaradi povečevanja produktivnosti številni zaposleni na delo hodili tudi s povišano telesno temperaturo.

Vir: GOV.si 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja