Go to Top

Mednarodni denarni sklad Sloveniji zvišal napoved gospodarske rasti!

Mednarodni denarni sklad za letos napoveduje višjo gospodarsko rast kot aprila

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejši napovedi Sloveniji za letos napoveduje 5,7-odstotno gospodarsko rast. To je 2 odstotni točki več, kot je napovedal aprila. Napoved, ki jo je pripravil Mednarodni denarni sklad, pa je slabša za prihodnje leto.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Za letos Mednarodni denarni sklad zvišal napoved, za 2023 znižal

Če je Mednarodni denarni sklad (IMF) aprila Sloveniji za leto 2022 napovedoval 3,7-odstotno rast, jo je v zadnji napovedi zvišal. In sicer za 2 odstotni točki. Za leto 2023 pa je aprila napovedal triodstotno gospodarsko rast. Zdaj je to napoved znižal za 1,3 odstotne točke, in sicer napoveduje 1,7-odstotno rast.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Opozorila glede visoke inflacije

Ob tem je Mednarodni denarni sklad opozoril tudi na visoko inflacijo. Ta je sicer problem v celotnem območju z evrom. Aprila je IMF Sloveniji napovedal 6,7-odstotno inflacijo. V zadnji napovedi pa ta letos znašala 8,9 odstotka. Za prihodnje leto Mednarodni denarni sklad napoveduje Sloveniji 5,1-odstotno inflacijo. Za letos in prihodnje leto pa je IMF Sloveniji napovedal 4,3-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

»Črni oblaki« nad svetovnim gospodarstvom!?

Mednarodni denarni sklad v najnovejši napovedi sicer opozarja, da se nad svetovnim gospodarstvom zgrinjajo nevihtni oblaki. Prav tako poudarjajo, da najhujše šele prihaja. Trije glavni razlogi za to so po mnenju IMF vojna v Ukrajini, inflacija ter upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem. Mednarodni denarni sklad je sicer za letos napoved svetovne gospodarske rasti ohranil pri 3,2 odstotka. Jo je pa znižal za prihodnje leto. In sicer z 2,9 odstotka na 2,7 odstotka. Kot poseben problem za države v območju evra se izpostavlja naraščanje cen energije. Vse pa kaže tudi na to, da svetovna recesija le še vprašanje časa.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja