Go to Top

Krizno nadomestilo za brezposelnost – namesto 4, izplačan le 1 milijon!

Krizno nadomestilo

Krizno nadomestilo za brezposelnost je bilo namenjeno tistim, ki so pogodbo o zaposlitvi sklenili pred epidemijo.  V evidenci brezposelnost pa so se znašli med epidemijo, a niso upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost, ki ga predvideva zakon o urejanju trga dela.  Prvi protikoronski zakon je urejal področja starejših, velikih družin, socialno ogroženih, študentov, zaposlenih in samozaposlenih, novela zakona pa je odpravljala nejasnosti in razširila področje pomoči. Med pomembnejšimi ukrepi se je znašlo tudi krizno nadomestilo za brezposelnost.

Informativni izračun plače

V našem članku preverite, kdaj in kolika časa vam sicer pripada denarno nadomestilo za brezposelnost ter kakšna je višina denarnega nadomestila. Kaj pa če ste samozaposleni?

Poleg seminarjev in webinarjev, ki jih pripravljamo za vas, v podjetju Data d. o. o. izvajamo tudi strokovna svetovanja. Pišite nam na data@data.si! Naši pravni strokovnjaki namreč spremljajo vse spremembe na področju nove zakonodaje in ukrepov!

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Koliko je znašalo krizno nadomestilo za brezposelnost?

Krizno nadomestilo za brezposelnost je znašalo 513, 64 evrov bruto oziroma okoli 400 evrov neto na mesec. Posameznik je pravico do njega lahko uveljavljal od prvega dne brezposelnosti do konca maja.

BRUTO NETO PLAČA

Porabljen znesek za krizno nadomestilo precej nižji od predvidenega

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Na ministrstvu za delo so ocenjevali, da bo krizno nadomestilo za brezposelnost izplačano okoli 2500 ljudem in da bodo za to potrebovali okoli 4 milijone evrov. Zavod RS za zaposlovanje poroča, da so ga izplačali 954 ljudem, za to pa so porabili nekoliko več kot 907.000 evrov.  Konfederacija sindikatov Slovenije izpostavlja, da naj bi bilo veliko število vlog sicer zavrnjenih, a točnega števila nimajo.

Četrti protikoronski paket

Dopolnilo ukrepu subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo

Krizno nadomestilo za brezposelnost je komplementaren ukrepu subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo,ki naj bil najbolj priljubljen ukrep ob spopadanju s posledicami epidemije. Preprečil naj bi množično odpuščanje. Zavod RS za zaposlovanje je včeraj izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač za čakanje na delo. Izplačal je 15,5 milijona evrov za marec, april, maj in junij. Skupaj bo vključno s tem zneskom izplačanih že 258,5 milijona evrov, a nakazana povračila še ne dosegajo številk, ki jih je vlada predvidela za zaščito trga dela. Ta številka namreč sega do okoli 700 milijonov evrov.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Število brezposelnih se je letos močno povečalo

Junija se je sicer po treh mesecih strme rasti števila brezposelnih na trgu pojavilo več prostih delovnih mest, stanje se je pričelo izboljševati. Julija se je število brezposelnih povečalo za 20 ljudi. V primerjavi z lanskim letom je število brezposelnih večje za skoraj 25%. Brez ukrepov, predvsem brez nadomestila za čakanje na delo, bi se po ocenah ministrstva za delo kriza izrazila še močneje.

Pravni nasvet

Kaj, če se situacija poslabša?

Krizno nadomestilo za brezposelnost ni več v veljavi, a pojavljajo se vprašanja, kaj se bo na področju delovne zakonodaje zgodilo v primeru poslabšanja situacije. Smiselna bi bila kombinacija ukrepa z morebitnimi drugimi ukrepi in ustrezno informiranje upravičencev.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja