Go to Top

Kontrola trga dela – kdaj je potrebna in kdaj ne?

Kontrola trga dela

Kontrola trga dela je potrebna v določenih postopkih zaposlovanja tujcev v slovenskih podjetjih. Kaj izraz pomeni in kdaj mora podjetje opraviti kontrolo trga dela? Mimogrede, v našem podjetju nudimo storitve za tujce. Ne le, da pomagamo tujcem, ko gre za ustanovitev podjetja, ampak nudimo pomoč pri pridobivanju dovoljenj za prebivanje za tujce. V kolikor bi potrebovali naše storitve, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Lahko tujci odprejo popoldanski s.p. ali poslujejo kot normiranec s.p.? Tudi glede tega vam lahko svetujejo naši svetovalci!

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kontrola trga dela in zaposlovanje tujcev

Prva točka prvega odstavka 17.člena Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT) določa kot enega izmed pogojev zaposlovanja tujcev tudi, da v evidenci brezposelnih oseb ni ustrezne brezposelne osebe za dotično delovno mesto. V praksi se preverbi kandidatov reče »kontrola trga dela«. Potrebna je v določenih postopkih zaposlovanja tujcev, ki za zaposlitev predhodno potrebujejo dovoljenje za delo ali pa enotno dovoljenje za delo in bivanje. Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) priporoča, da se kontrolo trga dela opravi vnaprej. S tem se delodajalec izogne možni zavrnitvi izdaje soglasja k zaposlitvi, v primeru, da bi ZRSZ našel primerno brezposelno osebo v svojih evidencah. Bi potrebovali pomoč pri zaposlovanju tujcev oz. pridobivanju delovnih dovoljenj? Obrnite se na naše podjetniške svetovalce iz oddelka za tujce! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kdaj je potrebna kontrola trga dela?

Kontrola trga dela se uporablja v postopkih izdaje dovoljenj za delo in enotnih dovoljenj za delo in bivanje, kadar tujec, ki ni državljan EU, želi delati v slovenskem podjetju in za to potrebuje ustrezno soglasje ZRSZ.

Kontrola trga dela je potrebna v primerih, ko pristojna institucija izda:

  • delovno dovoljenje za delavce iz BiH ali Srbije;
  • dovoljenje za sezonsko delo v kmetijstvu v obliki zaposlitve do 90 dni;
  • soglasje k enotnemu dovoljenje za zaposlitev in sezonsko delo;
  • soglasje k pisni odobritvi za zamenjavo delovnega mesta ali delodajalca;
  • soglasje k modri karti EU,
  • informativni list za zaposlitev tujcev, ki imajo izdano dovoljenje za prebivanje zaradi drugih razlogov kot zaposlitev ali delo.

Minimalna plača v 2023 se bo (končno) povišala! Za koliko?

podjetniško svetovanje

Preberite še – EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

Kdaj kontrola trga dela ni potrebna?

Kontrola trga dela ni potrebna, kadar podjetje zaposluje tujega državljana za deficitaren poklic. ZRSZ vsako leto objavi spisek poklicev, ki jih v Sloveniji smatrajo za deficitarne. V letu 2022 so to bili: varilec, voznik težkih tovornjakov in vlačilcev, orodjar, elektroinštalater, tesar, kuhar, elektromehanik, zidar, monter in serviser vodovodnih, plinskih inštalacij in naprav, livar, strugar, mesar, bolničar negovalec v zavodih in po novem tudi zdravnik specialist splošne medicine (novost v letu 2023). Za te poklice obstaja kvota. Podjetje lahko v koledarskem letu zaposli največ 100 tujcev za navedene poklice.

V kolikor slovensko podjetje zaposluje tujce, ki bodo opravljali naštete poklice, in imajo registrirane primerno dejavnost, prehodna kontrola trga dela ni potrebna za izdajo soglasja za zaposlitev ali delovnega dovoljenja. Izjema je le zaposlovanje državljanov Srbije in BiH, ki zaradi pridobivanja dovoljenja za delo po sporazumu, vseeno morajo opraviti kontrolo trga dela. Se pa pri njih ne preverja, ali obstajajo ustrezne brezposelne osebe v slovenskem zavodu za zaposlovanje, a je ta postopek potreben zaradi same narave postopka, kjer sta vpletena tudi zavod za zaposlovanje iz BiH in Srbije.

Kontrola trga dela ni potrebna tudi v primeru zaposlitve zastopnika slovenskega podjetja po 27.členu ZZSDT. Na podlagi tega člena lahko v podjetju, ki zaposluje od 1 do 10 oseb, en zastopnik pridobi enotno dovoljenje za delo in bivanje brez kontrole trga dela. Če podjetje zaposluje od 11 do 50 delavcev, pa sta dva zastopnika upravičena do pridobitve enotnega dovoljenja za delo in bivanje brez kontrole trga dela. Mora pa podjetje za zaposlitev zastopnika izpolnjevati druge pogoje, navedene v 27.členu ZZSDT.

Preberite še – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Katere osebe ne potrebujejo pridobiti dovoljenja za delo v primeru zaposlitve v Sloveniji?

Kontrola trga dela tudi ni potrebna v primerih, ko tujec za zaposlitev ne potrebuje dovoljenja za delo ali soglasja za zaposlitev. To velja za vse, ki imajo prost dostop do trga dela. Mednje spadajo: EU državljani in njihovi ožji družinski člani, državljani Švicarske konfederacije in njihovi ožji družinski člani, ter ožji družinski člani slovenskih državljanov. Mimogrede, preberite tudi, ali je znanje slovenskega jezika pogoj za dovoljenje za bivanje!

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kako se opravi kontrola trga dela?

Kontrola trga dela se začne z objavo primernega obrazca PDM-KTD pri ZRSZ. V roku 5 delovnih dni od oddaje ZRSZ izda obvestilo, ali za dotično delovno mesto obstajajo primerni kandidati. Če kandidatov ni, morate kot delodajalec v roku 30 dni od izdaje obvestila oddati pravilno vlogo za dovoljenje za delo ali enotno dovoljenje za delo in bivanje. V kolikor ZRSZ sporoči, da primerni kandidati za to delovno mesto obstajajo, morate zaposlenega iskati na slovenskem trgu. Imate glede zaposlovanja tujcev, kontrole trga dela, pridobivanja dovoljenj za prebivanje kakšne dileme? Obrnite se na naše svetovalce, ki nudijo storitve za tujce! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja