Go to Top

Namestitev klimatske naprave v večstanovanjski stavbi – ali potrebujemo dovoljenje sosedov?

Klimatske naprave – ni vprašanje le strošek nakupa in namestitve!

V teh vročih dneh se marsikdo odloča za nakup klimatske naprave. Poleg cene klimatske naprave in stroškov montaže pa marsikoga pesti tudi vprašanje ali je za namestitev potrebno pridobiti kakršnokoli dovoljenje. Klimatske naprave so lahko tudi odlična poslovna priložnost – ustanovite svoje podjetje!

Informativni izračun plače

Če prebivamo v lastni stanovanjski hiši, so skrbi odveč. Nekoliko drugačen pa je primer, ko prebivamo v večstanovanjski stavbi z različnimi lastniki. Pri namestitvi klimatske naprave gre namreč v večini primerov za poseg v skupne dele stavbe. Zaradi navedenega pa je potrebno upoštevati določene omejitve.

Regres za upokojence 2021

Klimatske naprave in soglasje sosedov oziroma solastnikov

Pred namestitvijo klimatske naprave v večstanovanjski stavbi z različnimi lastniki, je potrebno predhodno pridobiti soglasje sosedov oziroma solastnikov.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Stanovanjski zakon v 15. členu določa, da lahko posamezni etažni lastnik brez soglasja ostalih lastnikov opravi izvedbena dela v svojem posameznem delu le, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe.

Zunanja enota klimatske naprave se praviloma na objektu namesti na fasado ali streho, ki sodita med skupne dele stavbe. Ker namestitev zunanje enote tudi spreminja zunanji videz nepremičnine, je potrebno predhodno pridobiti soglasje sosedov oziroma solastnikov.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Koliko sosedov oziroma solastnikov mora podati soglasje?

V skladu z zakonom je potrebno pridobiti soglasje solastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih stavbe.

Pravni nasvet

In kaj, če soglasja ne pridobimo?

V primeru, da soglasja solastnikov ne pridobimo, nam lahko pristojni inšpekcijski organ z odločbo odredi rok za pridobitev soglasja. V najslabšem primeru nam lahko inšpekcijski organ naloži dolžnost odstranitve naprave in sanacije povzročene škode, če soglasja v določenem roku ne pridobimo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Stanovanjski zakon tudi določa, da se lahko etažni lastnik – posameznik, ki izvrši spremembe v nasprotju s 15. členom, kaznuje z globo od 500 do 1.200 evrov. Če je tak etažno lastnik pravna oseba ali s.p., pa lahko globa znaša od 1.500 do 15.000 evrov.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja