Go to Top

Kako zaposliti tujca? Katere dokumente potrebujete in kakšen je postopek?

Kako zaposliti tujca, nas pogosto sprašujete delodajalci. Seveda je odvisno, ali tujec prihaja iz države članice EU ali iz tretje države. Poleg tega je treba upoštevati tudi delovno mesto in način zaposlitve. Kaj vse potrebujete, da lahko zaposlite tujca? Kaj je kontrola trga in kdo vam lahko pomaga?

Kalkulator za informativni izračun plače

Obrnite se na podjetniške svetovalce podjetja Data. Ste vedeli, da imamo v našem podjetju celoten oddelek, namenjen tujcem? Pomagamo jim pri ustanavljanju podjetij v Sloveniji in zaposlovanju, pridobivanju delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje. Če potrebujete nasvet, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Do registracije podjetja v 3 korakih

Kako zaposliti tujca, katere dokumente potrebujem?

Odgovor na vprašanje, kako zaposliti tujca iz države EU, je enostaven. Postopek je enak zaposlovanju slovenskega državljana. Državljani Evropske Unije imajo namreč enake pravice kot Slovenci. Katere dokumente boste potrebovali, da lahko zaposlite tujca, prebivalca EU?

Kako zaposliti tujca, ki še nima dovoljenja za prebivanje v Sloveniji? V primeru, da dovoljenja še nima, lahko v roku 90 dni od prihoda v Slovenijo na upravni enoti odda vlogo za potrdilo o začasnem prebivanju. Poleg tega ne pozabite na prijavo v obvezna socialna zavarovanja. Obrazec M-1 lahko oddate osebno na SPOT točki ali na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) preko portala e-VEM. Tako kot Slovenci, morajo tudi tujci pred pričetkom dela opraviti seminar varstva pri delu.

Preberite vse o minimalni plači 2023!

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Kako zaposliti tujca iz države, ki ni članica EU?

Na vprašanje »Kako zaposliti tujca iz države, ki ni članica EU?« imamo dva različna odgovora. Odvisno je, ali ima posameznik prost dostop do trga dela ali ne. Prost dostop imajo osebe, ki imajo dovoljenje za:

  • stalno prebivanje v Sloveniji;
  • delo, izdano na podlagi 14. člena ZZSDT;
  • prebivanje kot ožji družinski član slovenskega ali EU državljana.

Če pa tujec ne izpolnjuje nobenega od zgoraj naštetih pogojev, nima prostega dostopa do trga dela. Za take posameznike mora delodajalec priskrbeti dovoljenje za bivanje in delo. Prvi korak pridobivanja dovoljenja je kontrola trga.

To pomeni, da mora delodajalec, preden začne razmišljati, kako zaposliti tujca, v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje preveriti, da v Sloveniji ni primernega brezposelnega kandidata, ki bi lahko opravljal isto delo. Če ugotovi, da takega kandidata ni, lahko vloži vlogo za enotno dovoljenje za bivanje in delo. To stori na upravni enoti, ali pa tujec to stori na pristojnem veleposlaništvu v tujini. Ko upravna enota in ZRSZ izdata dovoljenje, lahko nadaljujete postopek zaposlitve. Od tu najprej je postopek enak kot pri zaposlovanju Slovenca ali državljana EU.

Sedaj veste, kako zaposliti tujca. Če se vam porajajo dodatna vprašanja, ali želite, da vas vodimo čez postopek, nas lahko pokličete in si zagotovite svetovanje podjetniških strokovnjakov, ki imajo večletne izkušnje na področju zaposlovanja tujcev. Pokličite na 01 600 1530 ali pa si termin zagotovite s sporočilom na data@data.si.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja