Go to Top

Kaj je e-račun – 1. del: Oblika e-računa

Vedno več vprašanj se nanaša na obliko in izdajanje e-računov. Zato vam v branje pripravljamo tridelno serijo člankov, ki se nanašajo na to tematiko. V prvem delu bomo obravnavali samo obliko e-računov oziroma na kaj je potrebno paziti pri njihovi pripravi. V drugem delu se bomo osredotočili na samo izdajanje le-teh, v tretjem pa razloge za njihovo uporabo.

Kaj je e-račun - 1. del: Oblika e-računaKaj je torej e-račun?

E-račun je račun oziroma dokument, katerega se izda v kateri koli digitalni oziroma elektronski obliki zapisa, samo obliko pa določi davčni zavezanec (podjetje).

Niso vsi računi – e-računi!

Kot že sam podnaslov jasno pove, se vsi računi, ki so ustvarjeni v elektronski obliki, še ne štejejo za e-račun. Tiste račune, ki jih ustvarimo v elektronski obliki z npr. z računovodsko programsko opremo  in ki so naprej poslani (in seveda prejeti) v fizični (papirnati) obliki, ne smatramo kot e-račune!

Po drugi strani pa so računi, ki so ustvarjeni v fizični obliki in  se lahko digitalno preberejo, pošljejo in prejmejo prek elektronske pošte, upoštevajo kot e-računi. Če povzamemo dilemo: ni torej pomembna vrsta elektronske oblike računa, ampak le dejstvo, da je račun v elektronski obliki, ko je izdan in prejet!

Na ta način je omogočeno pošiljanje in prejemanje e-računov v eni obliki zapisa, ki jo je kasneje možno pretvoriti v drugo.

Preberite si članek Izdajanje e-računov in 5 razlogov za uporabo e-računov.

Več informacij o e-računih lahko dobite pri naših svetovalcih. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pošljite elektronsko sporočilo na data@data.si.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja