Go to Top

Česa ni dobro početi kot nadrejeni

Vsakdo je najverjetneje v svoji poklicni karieri imel kratki stik z izredno (neupravičeno) nadležnim in tudi neučinkovitim nadrejenim. Taki »šefi« ne vplivajo negativno le na samo delovno okolje, temveč imajo lahko negativen vpliv tudi na same rezultate, kar prinaša seveda tudi stroške. Veliko stroškov.

nadrejeniNeodločnost in pomanjkanje vizije

Kar se učinkovitosti in rezultatov tiče, zagotovo daleč najslabša karakteristika, ki jo ima lahko nadrejeni. Zaradi neodločnosti se večno prelagajo pomembne odločitve (v stilu »Kaj naj?«), pomanjkanje vizije pa se odraža celo v tem, da morajo drugi (podrejeni) razmišljati namesto njega.

Prevelika vpletenost emocij

Enostavno ne gre vsega jemati preveč osebno, na vsak konflikt reagirati z zvrhano mero jeze ali besa pa ne vodi nikamor.

Misliti, da imate vedno prav

Vsakdo dela napake in izmenjava mnenj pri tem ni nobena izjema. Nadrejeni mora prisluhniti predlogom, kajti – glej ga zlomka – eden izmed le-teh mu morda pride prav in prepreči njegovo zmoto, za katero je sicer mislil, da je sveta resnica.

Favoriziranje

Dobro znani prizori od osnovnošolskih klopi naprej. Šefovi ljubljenčki sicer živijo lagodno in uživajo marsikatere ugodnosti, ostali sodelavci pa ga po vsej verjetnosti iz dna srca sovražijo in gledajo postrani na vsakem koraku.

Odpor proti spremembam

Vse prevečkrat videno. Živimo v času hitrih sprememb, kjer se je potrebno prilagajati. Tudi če ne gre za pojem »v koraku s časom«, je nemogoče da ista formula deluje enako ves čas. Odpor proti spremembam je lastnost predvsem neveščih, vase zagledanih in prestrašenih nadrejenih.

Aroganca

Daleč najhujša osebnostna lastnost, ki jo ima lahko nadrejeni ali član katerekoli ekipe sploh. Le kdo ga bo prenašal?

Pripravil: Gašper Meden

Kategorije Kadri Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja