Go to Top

Ste prejeli izplačilo regresa pred 4. majem 2019?

Kaj se zgodi, če ste prejeli izplačilo regresa pred 4.5.2019? Delodajalec je namreč dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) je delodajalec dolžan delavcu izplačati regres za letni dopust najkasneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa.

Želite prejeti še več informacij o tem kaj se zgodi, če ste dobili izplačilo regresa pred 4.5.2019? Povprašajte za nasvet našo pravno službo na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Ste prejeli izplačilo regresa pred 4. majem 2019 in imate vprašanja? Pišite nam!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Izplačilo regresa pred 4.5.2019

V primeru, da ste dobili izplačan regres pred 4. majem 2019, lahko te dni pričakujete odločbo Finančne uprave Republike Slovenije. Finančna uprava Republike Slovenije bo delavcem in delodajalcem izdala odločbe o vračilu akontacije dohodnine in morebitnih prispevkov za socialno varnost.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Izplačilo regresa po 4.5. 2019

4. maja 2019 sta stopili v veljavo noveli zakona, ki določata, da se regres za letni dopust do višine povprečne plače razbremenili akontacije dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Če ste dobili izplačan regres pred zgoraj navedenim datumom, se je obračunala akontacija dohodnine ter prispevek za socialno varnost, pri višini plače nad 70 % povprečne plače.

Ste prejeli izplačilo regresa pred 4. majem 2019?Po 4. maju 2019 se izplačilo regresa za letni dopust do višine 100 % zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji razbremeni dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Trenutno znaša povprečna bruto plača v Sloveniji 1.729,15 evrov.

Delavcem in delodajalcem bo Finančna uprava v teh dneh izdal odločbe o vračilu akontacije dohodnine in morebitnih prispevkov za socialno varnost.

Finančna uprava Republike Slovenije mora v roku 30 dni po vročitvi odločbe izvesti nakazilo akontacije dohodnine delavcem in vračilo prispevkov delodajalcem na odprti transakcijski račun oz. račun podjetja.

Pravni nasvet

Če ste zaposleni v javnem sektorju do vključno 18. plačnega razreda, ste prejeli izplačan regres v višini 1050 evrov. Vsi ostali uslužbenci javnega sektorja ste prejeli regres v višini minimalne plače, ki znaša 886,63 evrov.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja