Go to Top

Izplačevanje regresa – koliko podjetij še vedno ne izplačuje regresa?

Izplačevanje regresa naj bi vsa podjetja opravila do 1. julija tekočega leta. Podjetja so regres dolžna izplačati vsem zaposlenim, ki imajo pravico do letnega dopusta. Kolikšen delež podjetij pa regresa še vedno ne izplača?

Ste se naveličali čakati na regres in bi ga radi izplačevali sami? Potem je ustanovitev podjetja za vas! Pri podjetju Data že 32 let pomagamo ljudem na njihovi poslovni poti. Pišite nam na data@data.si ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Izračunajte si vašo plačo!

Izplačevanje regresa 2023 – katera podjetja ne izplačujejo regresa?

Izplačevanje regresa je sicer nekaj, kar z vsakim letom vse več podjetij upošteva, a je to še vedno ena izmed najpogostejših kršitev Zakona o delovnih razmerjih. Največ kršitev pri izplačevanju regresa naj bi bilo v proizvodnji kovinskih izdelkov. Temu naj bi sledilo gradbeništvo, promet in skladiščenje ter različne dejavnosti na področju strežbe jedi in pijač.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

pravno svetovanjeKoliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Neobdavčen regres 2023

Izplačevanje regresa je vsako leto neobdavčeno do višine povprečne plače. To pomeni, da zaposleni na plačajo davka na regres dokler je ta nižji ali enak povprečni plači. Vedno se gleda povprečna plača za dva meseca nazaj, tako da sedaj gledamo povprečno plačo za mesec april. Ta je znašala 2.181,70 EUR bruto. V kolikor pa je regres višji od te številke morajo zaposleni plačati dohodnino. Višji regres lahko določa tudi kolektivna pogodba podjetja. A pozor! Ni potrebno plačati dohodnino na celotni znesek. Plačati jo je treba le na razliko med povprečno plačo in pa zneskom regresa.

Do katere višine so neobdavčene jubilejne nagrade?

Sorazmerni del regresa – koliko dobite, če ste se zaposlili med letom?

Izplačevanje regresa je še vedno potrebno, tudi če se je zaposleni zaposlil tekom leta. Recimo, da je delavec pričel delati 1. maja. To pomeni, da bo tisto leto v podjetju delal 7 mesecev. Na podlagi tega mu pripada 7/12 regresa. Rok za izplačilo je še vedno 1. julij. V primeru, da se delavec zaposli v podjetju po tem datumu pa je najbolje, da se za rok izplačila dogovori s podjetjem v Pogodbi o zaposlitvi ali pa mu je delodajalec dolžan regres izplačati do konca koledarskega leta.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Izplačevanje regresa 2023 – kakšne so globe za neizplačilo?

Podjetjem, ki ne izplačajo regresa, grozi globa od 3.000 evrov do 20.000 evrov. Če prekršek stori pravna oseba, samostojni podjetnik ali pa posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, mu grozi globa od 1.500 evrov do 8.000 evrov. Odgovorna oseba delodajalca pravne osebe ter odgovorna oseba v državnem organu pa mora plačati v primeru prekrška od 450 evrov do 2.000 evrov.

Potrebujete pomoč pri razumevanju zakonodaje? Obrnite se na pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na strokovno posvetovanje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja