Go to Top

Izgorelost na delovnem mestu

Izgorelost in duševno stanje na delovnem mestu

Izgorelost povzroča dolgotrajna izčrpanost na delovnem mestu in preobremenjenost tako vodstvenega kot operativnega kadra. Izvira iz visokih delovnih obremenitev, časovnih pritiskov in drugih situacij, ki povzročajo stres. V izogib preobremenjenosti si že ob ustanovitvi podjetja zagotovite kvalitetne in zanesljive podjetniške storitve: računovodsko, davčno in pravno svetovanje.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Izgorelost – znaki

Izgorelost se odraža v slabši delovni sposobnosti, utrujenosti, slabi koncentraciji in slabih odnosih. Sčasoma posameznik postane kronično utrujen, pojavita se psihična in fizična izčrpanost. Lahko se pojavijo motnje spanja in druge zdravstvene težave, kot je glavobol in različne bolečine. Hkrati lahko prihaja do izogibanja odgovornostim in delovnim nalogam, izogibanja stikom z ljudmi in zatekanja k substancam. Psihični znaki so lahko občutek neuspeha, izguba motivacije, nezadovoljstvo in depresija.

Zakaj je reden počitek pomemben?

S povečevanjem obremenitev je potrebno ustrezno povečevati rekreacijo, hkrati pa tudi počitek in spanje. Da bi to dosegli, je treba pretehtati prioritetne obveznosti in postaviti meje svojih zmogljivosti. Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora in malice, ki traja 30 minut.

Izgorelost zaposlenih povečuje stroške dela, saj zahteva pogostejše bolniške odsotnosti in povzroča manjšo učinkovitost, zaradi česar se zmanjšuje konkurenčnost podjetja.

Olajšajte si delo – spremljajte aktualno dogajanje s področja podjetništva:

Prijavite se na e-novice

Izgori lahko tudi šef

Veliko novopečenih podjetnikov je pogosto “deklica za vse”. A neomejeno kopičenje nalog povzroča stalno obremenjenost in stres, kar lahko vodi v izgorelost. Izgorelost vodilnega pa se lahko slabo konča tudi za samo podjetje in ostale zaposlene.

Nekatere obveznosti naj zato raje opravi strokovnjak. Pri ostalih nalogah naj podjetnik dobro premisli, kaj res dobro obvlada in mu ne vzame preveliko časa – te naloge naj prevzame sam.

ustanovitveni akt

Kako poskrbeti, da vas izgorelost ne doleti?

  • Določite meje vašega dela in zmanjšajte obremenitev
  • Določite prioritetni delovni seznam in se ga držite
  • Poskrbite za zdravo prehrano in redno gibanje
  • Ko je to mogoče, si privoščite prost dan ali krajši dopust
  • Ohranjajte dobre odnose s sodelavci in vodstvom
  • Navadite se pravočasno obvestiti nadrejene, če česa ne boste zmogli, da prerazporedijo delo

Svetovna zdravstvena organizacija izgorelost obravnava kot pojav pri delu, zaradi katerega lahko posameznik poišče pomoč pri zdravniku, vendar ni uvrščen med bolezni.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja