Go to Top

Izdaja potrdila A1 – kako so se spremenili pogoji?

Z 18. aprilom je prišel v veljavo nov Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmis-1). Določene odločbe novega zakona pa bodo prišle šele v veljavo z 1. januarjem 2024. Kako pa se je spremenila izdaja potrdila A1?

Izkoristite brezplačen kalkulator za plačo

Kaj je potrdilo A1?

A1 je potrdilo s katerim delavec ali samostojno podjetnik v tujini dokaže, da ima v Sloveniji veljavna obvezna zavarovanja in da se tudi v času dela v tujini uporablja socialna zakonodaja Republike Slovenije. Delodajalci, ki v tujino pošiljajo več kot enega zaposlenega morajo pridobiti potrdila A1 za vsakega posameznega zaposlenega.

Za to, da je izdaja potrdila A1 mogoča, mora delodajalec dokazati, da občasno opravlja posle v Sloveniji. To doseže s tem, da:

  • dokaže, da je najmanj dva meseca vpisan v Slovenski poslovni register
  • ime transakcijski račun
  • opravlja dejavnosti, ki jih je navedel v vlogi
  • nima neporavnanih davčnih obveznosti
  • Itd.

Več glede pogojev za pridobitev potrdila A1 vam lahko svetujejo naši pravni svetovalci! Ti vam lahko tudi pomagajo pri pridobitvi potrdila A1 ali tolmačenju novega zakona. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

pravno svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Kako preveriti, če je izdaja potrdila A1 veljavna?

Zavod za Zdravstveno Zavarovanje Slovenije (ZZZS) na svoji spletni strani ponuja aplikacijo s katero lahko delodajalci in zaposleni hitro preverijo, če je njihovo potrdilo A1 še vedno veljavno. Za preverjanje veljavnosti potrebujejo številko potrdila A1, ki je navedena na vrhu prve strani potrdila in pa osebno identifikacijsko številko, ki je navedena v polju 1.1.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

Kako se je spremenila izdaja potrdila A1?

Izdaja potrdila A1, glede samega procesa, ostaja nespremenjena do 1. januarja 2024. Potem pa pridejo v poštev spremembe, ki jih je uvedel Zakon o čezmejnem izvajanju storitev. Te spremembe naslovijo zaposlene in delodajalce, ki svoje delo upravljajo v najmanj dveh državah Evropske Unije. Teh postopkov v prejšnji verziji zakona ni bilo. Spremenila se je tudi izdajalec potrdila A1 – to bo z novim letom urejal ZZZS.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja