Go to Top

Inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata – kaj pričakovati?

Inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata – kaj pričakovati, če boste kdaj v inšpekcijskem pregledu s strani tržnega inšpektorata? Inšpekcijski pregled inšpektorji običajno opravijo zaradi preverjanja skladnosti poslovanja podjetij z zakonodajo. Ste v postopku inšpekcijskega pregleda in ne veste kaj storiti? Vedno se lahko obrnite na izkušene pravne strokovnjake pri podjetju DATA, ki vam svetujejo pri postopku in pripravi odgovora glede inšpekcijskega pregleda. Za termin svetovanja nas lahko kontaktirate na 01/600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata – kaj pričakovati?

Ste podjetnik ali pa trenutno razmišljate o ustanovitvi podjetja? Potem je potrebno, da ste seznanjeni s tem kaj lahko pričakujete, če boste kdaj v postopku inšpekcijskega pregleda s strani tržnega inšpektorata. Inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata je pregled, ki se pogostokrat opravi na podlagi določil Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1A), Obrtnega zakona (ObrZ), Uredbe o obrtnih dejavnostih, Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) ter Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1).

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata – postopek

Ko se opravi postopek inšpekcijskega pregleda tržnega inšpektorata je zavezanec – tj. podjetnik/podjetje – pozvan na predložitev dokumentacije. Inšpektor jo potem v okviru postopka tudi pregleda. Inšpekcijski pregled inšpektorji opravijo zaradi preverjanja skladnosti poslovanja podjetij z zakonodajo.

V ta namen pogostokrat inšpektorat z dopisom in s postavljenim rokom zavezanca pozove na predložitev določene dokumentacije, predvsem pa:

  • obrtno dovoljenje – če se podjetje ukvarja z obrtno dejavnostjo, za katero je predhodno potrebno pridobiti ustrezna obrtna dovoljenja.
  • zadnje izdane račune.
  • morebitni cenik (ki je obvezen, če podjetnik posluje s potrošniki – fizičnimi osebami).
  • informacije o tem, če poslujete s fizičnimi osebami, na kakšen način se oglašujete, kako in na kakšen način poteka komunikacija s strankami (potrošniki ali poslovnimi subjekti)…

Ob tem je zelo pomembno, da v primeru, ko je v teku inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata, na podlagi poziva posredujete vso zahtevano dokumentacijo. V primeru, da katerega od zahtevanih dokumentov nimate, pa obvezno dodajte izjavo, v kateri pojasnite zakaj določenega dokumenta nimate oz. ga ne morete predložiti.

Kilometrina 2024

Inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata – obrtno dovoljenje

Inšpekcijski pregled tržnega inšpektorata pomeni tudi pregled ali ima poslovni subjekt vsa potrebna dovoljenja za opravljanje registriranih dejavnosti. Eden najbolj pogostih inšpekcijskih pregledov je tudi pregled ali ima poslovni subjekt obrtno dovoljenje kar velja v primerih, ko imate registrirane dejavnosti, ki se opravljajo na obrtni način. V primeru, če poslovni subjekt obrtnega dovoljenja nima, dejavnost pa vseeno opravlja, navedeno pomeni prekršek. V tem primeru gre lahko tudi za »delo na črno«.

Razmišljate, da tudi vi odprete podjetje? Oglasite se na DATI, kjer vam bomo pomagali pri postopku odprtja podjetja. Za termin registracije nas lahko kontaktirate na 01/600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja