Go to Top

Insolvenčni zakon je doživel spremembe – kaj to pomeni za podjetja?

Insolvenčni zakon je pred kratkim doživel spremembe, ko je vlada sprejela predlog novele Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP). Kaj te spremembe pomenijo za delodajalce in njihove zaposlene?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Insolvenčni zakon – zakaj je doživel spremembe?

Vlada se je odločila spremeniti insolvenčni zakon predvsem zato, ker bo novela uskladila zakonodajo z evropskimi direktivami glede prestrukturiranja in insolventnosti. Novi insolvenčni zakon bo tudi razrešil določena neskladja obstoječega zakona z ustavo. Ministrica za pravosodje Dominka Švarc Pipan pa trdi, da so določene spremembe tudi posledica dosedanjih izkušenj iz prakse.

V primeru, da se znajdete v situaciji, ko potrebujete pomoč pri razumevanju zakonodaje, bi vam z veseljem z nasveti pomagali naši pravni svetovalci. Na posvet se lahko naročite preko naše telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Katere so največje spremembe insolvenčnega zakona?

Novi insolvenčni zakon prinaša spremembe sodnega prestrukturiranja zaradi odprave grozeče insolventnosti. Ta sprememba je namenjena gospodarskim družbam, ki še niso insolventne ampak jim insolventnost grozi. V primeru, da zunajsodno prestrukturiranje ni mogoče zaradi nestrinjanja upnikov, naj bi ta spremembe zakona zagotovila, da lahko podjetja s poslovnofinančnim prestrukturiranjem znotraj sodnega postopka preprečijo nastanek insolventnosti.

Insolvenčni zakon tudi predvideva ukinitev poenostavljene prisilne poravnave. Za malo gospodarstvo se bodo tako uvedla posebna pravila, ki se bodo uporabljala, ko obveznosti dolžnika, ki bo predmet poravnave, ne bodo presegala 700.000 evrov. Za samostojne podjetnike in mikro družbe bodo še naprej obstajale poenostavitve, čigar namen je nižanje stroškov prisilne poravnave. Sprememba, ki prihaja na tem področju je, da bo po novem v teh postopkih vedno imenovan upravitelj.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Kakšne so spremembe za delodajalce in zaposlene?

Novi insolvenčni zakon pa tudi postavlja nove zahteve za poslovodje. Zaradi spremembe bodo morali najpozneje 30 dni po začetku insolventnosti predlagati začetek postopka insolventnosti. V primeru, da tega ne storijo in njihova odločitev privede do škoda za upnike, pa bodo za to morali tudi odgovarjati. Namen te spremembe je, da prepreči izčrpavanje insolventnih družb in tako izboljša pozicijo upnikov.

Za zaposlene pa novi insolvenčni zakon pomeni, da bodo podjetja v primeru začetka insolventnega postopka morala delavcem še naprej plačevati plačo, ki je bila dogovorjena po pogodbi. Do sedaj, so podjetja morala izplačevati zneske, ki so bili v višini minimalne plače.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja