Go to Top

Ime mojega podjetja bo prepoznavno na trgu – kako to doseči?

Ime mojega podjetja – kaj je treba vedeti glede izbire imena podjetja?

Ime mojega podjetja bo lahko izgovorljivo, imelo bo pomen in bo povezano z dejavnostjo mojega podjetja, enostavno se bo črkovalo in zlahka ostalo v spominu. Težka naloga pri pripravi na mojo podjetniško pot. Izkazalo se je, da je ime mojega podjetja, najtežji del priprave na postopek registracije podjetja. Ne vem še, ali se bom bom odločil za odprtje s.p. ali ustanovitev d.o.o. Odločil sem se, da pomoč pri pripravi na svojo podjetniško pot poiščem pri izkušenih svetovalcih podjetja DATA, ki mi bodo znali svetovati, kakšno naj bo ime mojega podjetja in katera oblika podjetja je najbolj primerna zame za vstop v podjetništvo. Če imate tudi vi vprašanja pred ustanovitvijo podjetja, nas pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin svetovanja. V kolikor pa želite le odpreti s.p. ali d.o.o., pa storite to naši DATA točki! Termin lahko rezervirate tudi preko spletnega obrazca.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ime mojega podjetja in pravila glede imena pri s.p.

Ime podjetja se imenuje firma. Pri pripravi prijave za vpis podjetnika v register podjetij AJPES, je potrebno navesti popolno ime firme in krajše ime firme. Pri tem pa krajše ime firme ni obvezno. V imenu firme samostojnega podjetnika je vedno njegovo ime in priimek v taki obliki, kot je naveden na osebnem dokumentu s katerim se na postopku registracije s.p. idetificira oseba, ki bo samostojni podjetnik. Poleg tega pa se doda oznaka, ki označuje obliko podjetja – s.p. V popolnem imenu firme mora podjetnik navesti še kratek opis dejavnosti, ki bi njegova temeljna dejavnost v s.p.

Primer:

Popolno ime firme: Varovanje otrok na domu, Vesna Kolenc s.p.

Krajša firma: Vesna Kolenc s.p.

Samostojni podjetnik lahko na začetek imena firme določi imaginarno ime svojega podjetja. Obstajajo pravila, v ZGD-1, glede imaginarnega imena firme in jih bomo predstavili v nadaljevanju članka.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Ime mojega podjetja in pravila glede imena pri d.o.o.

Pri ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je imaginarno ime obvezna sestavina imena firme. Prav tako je ime firme pri d.o.o. sestavljeno iz popolnega imena firme in krajše firme. Popolno ime firme pri d.o.o. torej vsebuje imaginarno ime, navedbo dejavnosti, s katero se bo podjetje ukvarjalo in oznako, ki opredeljuje obliko podjetja (d.o.o.). Skrajšana firma pa je imaginarno ime firme in d.o.o.

Primer:

Popolno ime firme: JASLICE, varstvo otrok, d.o.o.

Skrajšana firma: JASLICE d.o.o.

Največkrat podjetniki v praksi uporabljajo skrajšano obliko firme.

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Ime mojega podjetja in pravila glede imaginarnega imena

Od leta 2015, ko se je spremenil Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), velja za tvorbo domišljijskega (imaginarnega) imena podjetja pravilo, da lahko vsebuje tuje črke, ki jih ni v slovenski abecedi: Y, X, W in Q. Vsebuje lahko tudi druge črke (npr. ć, đ…), vendar samo, če besede, ki vsebujejo te črke:

  • ustrezajo firmam, imenom ali priimkom družbenikov, ki so sestavni del firme, ali
  • ustrezajo registriranim znamkam.

ZGD-1 določa še druge omejitve, ki jih morajo podjetniki upoštevati v imenu podjetja:

  • Ime podjetja ne sme vsebovati imen ali znakov tujih držav in mednarodnih organizacij.
  • Za uporabo besede Slovenija, njenih izpeljank in kratic, s slovensko zastavo in z grbom ter uporabo tistih besed, ki označujejo državo ali samoupravno lokalno skupnost (državni, republiški, občinski), je za dovoljenje potrebno prositi Vlado RS ali pristojni organ samoupravne lokalne skupnosti.
  • Za uporabo imena, priimka ali psevdonima zgodovinske ali druge znamenite osebe, je za dovoljenje potrebno prositi osebo samo. V primeru, da je pokojna, pa njene sorodnike.
  • Prepovedana je uporaba besed ali znakov, ki nasprotujejo zakonu ali morali.
  • Prepovedana je uporaba besed, ki vsebujejo znamke ali neregistrirane znake, ki uživajo varstvo po predpisih, ki urejajo znamke.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplačuje?

Katere koristne napotke je dobro upoštevati, ko gre za ime mojega podjetja?

Po uri pogovora s svetovalcem, sem se odločil, da si bom pri izbiri za ime mojega podjetja pomagal s podatki iz registra podjetij AJPES. Ime mojega podjetja, imaginarno ime, namreč, ne sme biti isto ali preveč podobno imenu podjetja, ki je že vpisano v registru podjetij. Zelo uporaben postopek pri izbiri za ime mojega podjetja je tudi registracija nameravane firme. V tem primeru sem izvedel, da ime mojega podjetja še pred postopkom registracije d.o.o., preveri in potrdi registrsko sodišče. Potem je sam postopek ustanovitve d.o.o. hiter in enostaven ter ni morebitne zavrnitve imena firme, ker ga je pred tem sodišče že potrdilo. Pridobil sem nadvse koristne informacije ter izbira za ime mojega podjetja ne bo več težka. Posvetujete se z našimi podjetniškimi svetovalci tudi vi – pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja