Go to Top

Hrvaške kune, nasvidenje! Ne pozabite jih pravočasno zamenjati!

Hrvaške kune se s prihodnjim letom poslavljajo

Hrvaške kune bodo z začetkom novega leta zamenjali evri. Hrvaška se bo namreč 1.1.2023 pridružila evrskemu območju. Kaj to pomeni? Kje in kako lahko hrvaške kune zamenjate v Sloveniji. Do kdaj?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Hrvaška se bo z začetkom 2023 pridružila evrskemu območju

S 1. januarjem 2023 se bo naša južna soseda kot dvajseta članica pridružila evrskemu območju. To pomeni, da bo tudi na Hrvaškem uradna valuta evro. Hrvaške kune pa bodo umaknjene iz obtoka. Med 1. in 14. januarjem 2023 bo na Hrvaškem sicer t.i. obdobje dvojnega obtoka. Takrat bodo lahko za plačilo uporabili tako hrvaške kune kot evre. Po tem obdobju pa plačevanje v kunah več ne bo možno. Menjalno razmerje je že določeno. In sicer znaša 7,5345 kune za 1 evro.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Do kdaj zamenjati hrvaške kune?

Banka Slovenije je v sporočilu za javnost pojasnila, da je preostale hrvaške kune možno zamenjati v evre v okviru rednega delovanja poslovnih bank oz. hranilnic ter posameznih menjalcev. Od poslovne odločitve posameznih bank, hranilnic oz. menjalcev pa je odvisno, ali bodo (in pod kakšnimi pogoji) možnost menjave omogočili tudi po 1.1.2023.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Do konca februarja 2023 bo možna menjava na blagajni Banke Slovenije

V skladu z ustaljeno prakso Evropske centralne banke bomo lahko hrvaške kune brez provizije zamenjali od 1.1 do 28.2.2023 na blagajni Banke Slovenije. A pozor, menjava bo možna le za bankovce. Menjava kovancev in bankovcev starejših serij ne bo možna. Prav tako bo omejena vsota, ki jo bo lahko posameznik zamenjal na dan. In sicer bo skupni znesek 8.000 hrvaških kun. Po koncu februarja pa brezplačne menjave bankovcev hrvaških kun v Banki Slovenije več ne bodo izvajali. Vsi, ki bodo želeli hrvaške kune zamenjati v evre od marca 2023, bodo to lahko storili na Hrvaškem. In to v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka. Mimogrede – se še spomnite slovenskih tolarjev?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja