Go to Top

Hrvaška: kako najceneje plačevati?

Je Hrvaška vaša priljubljena počitniška destinacija? Ker naši sosedje niso v območju evra, velja dobro razmisliti, kako bomo na Hrvaškem plačevali.

Priporočamo vam, da ne kupujete že v Sloveniji kun za vse, kar potrebujete na dopustu. S seboj vzemite manjšo količino gotovine v kunah in skušajte čimveč plačevati s plačilnimi in kreditnimi karticami. Hrvaška omogoča tudi plačilo cestnine s kartico in to sploh ni več tako zamudno, kot je bilo včasih.

Hrvaška ima seveda razvejano mrežo bankomatov in verjetno boste kmalu po prihodu »obiskali« kakega od njih. Verjetno ste že opazili, da vas bankomat vpraša, ali želite opraviti dvig s konverzijo ali brez nje. Bolje je izbrati možnost brez konverzije in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

hrvaškaPreden se podate k najbližjemu bankomatu, preverite, ali je morda v vašem počitniškem kraju tudi bankomat bančne skupine, v katero spada vaša banka. Na teh bankomatih lahko praviloma tudi v tujini, kjer evro ni plačilno sredstvo, gotovino dvignete brez provizije. Taki skupini sta denimo UniCredit in Intesa Sanpaolo.

Dvig: raje enkrat večji znesek

Če se morate sprijazniti s provizijo, raje dvignite naenkrat višji znesek kot večkrat manjše količine denarja. Če denimo trikrat dvignete kune v vrednosti 100 evrov, vam bo večina bank zaračunala od 2 do 2,5 evra za dvig, torej od 6 do 7,5 evra. Raje dvignite vrednost 300 evrov naenkrat, za kar vam bo večina bank zaračunala okoli 3 evre. Prihranili boste za hladno pivo ali sladoled.

Nekatere banke pa komitentom poleg provizije za dvig na bankomatih drugih bank zaračunajo tudi nadomestilo za dvig gotovine, ki ni v evrih. Zato pravočasno preverite, kolikšni so ti stroški. Nekatere banke tega nadomestila ne zaračunavajo, nekatere imajo določen fiksen znesek ne glede na višino dviga.

Raje s karticami kot s kunami

Sicer pa dandanes v državah kot je Hrvaška potrebujemo veliko manj gotovine kot nekoč. S plačilnimi karticami namreč lahko plačujemo že skoraj povsod. Vendar bodite pozorni, da tudi v tem primeru izberete možnost plačila v lokalni valuti ali brez konverzije.

Dvig gotovine na bankomatu s kreditnimi karticami pa odsvetujemo. Provizija je namreč znatno višja, saj je praviloma določena v odstotku zneska dviga. Običajno se ta znesek giblje okoli 5 odstotkov dvignjenega zneska, najmanj pa okoli 15 evrov.

Preverite, ali vam je delodajalec dodelil toliko dopusta, kot vam pripada. Kaj pa regres, ste dobili vsaj znesek, ki ga določa zakon?

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dopust je dober čas za razmislek o samozaposlitvi. Na našem brezplačnem seminarju vam bomo pomagali raziskati, ali lahko zaslužite nekaj dodatnega denarja s svojim hobijem. Če radi delate majhne korake, odprite popoldanski s.p. Podjetje lahko hitro, enostavno in brezplačno registrirate na naši VEM točki. Naši izkušeni svetovalci vam bodo pomagali pri vseh odločitvah, povezanih z ustanovitvijo podjetja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja