Go to Top

Potovanja Slovencev lani – rekord

Lani je več kot 1,1 milijona prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, šlo na vsaj eno zasebno potovanje, poroča Statistični urad Slovenije.

Vsaj enega zasebnega potovanja se je lani udeležilo 66 odstotkov Slovencev, starejših od 15 let (okoli 1.152.000 prebivalcev Slovenije). Lani smo zabeležili rekordno število zasebnih potovanj v tem desetletju: okoli 4.288.000 ali 6 odstotkov več kot leta 2016. Dve tretjini potovanj sta bili po Sloveniji, ostalo v tujini. Največkrat smo obiskali Hrvaško (bila je ciljna država za 64 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino). Sledile so ji Italija (7 sedem odstotkov), Bosna in Hercegovina (5 odstotkov) in Avstrija (5 odstotkov).

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

potovanja slovenijaV povprečju smo na potovanju prenočili 4,5-krat. Ko smo potovali po Sloveniji, smo v povprečju prenočili 2,7-krat, v tujini pa 5,6-krat. Udeleženci zasebnih potovanj so porabili povprečno 46 evrov na dan (v Sloveniji povprečno 38 evrov, v tujini pa 49 evrov na dan). Pričakovano je največ porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu (85 evrov). Najmanj je porabil tisti, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču (17 evrov).

Več kot pol milijona poslovnih potovanj

Na vsaj eno poslovno ali študijsko potovanje se je v letu 2017 odpravilo okoli 197.000 ali 11 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vsi skupaj so se odpravili na okoli 537.000 poslovnih potovanj. To je za 4 odstotke več kot v letu 2016. V Sloveniji je bilo opravljenih 17 odstotkov poslovnih potovanj, preostalih 83 odstotkov pa v tujini, od tega največ v Nemčiji (22 odstotkov vseh poslovnih potovanj v tujino).

Poslovna potovanja: štirikrat višja poraba

Poslovna potovanja so trajala povprečno 2,8 prenočitve (v Sloveniji 1,9 prenočitve, v tujini pa 3 prenočitve). Udeleženci teh potovanj so porabili povprečno okoli 205 evrov na dan (v Sloveniji povprečno 135 evrov na dan, v tujini pa v povprečju 214 evrov na dan).

Obvladate organiziranje potovanj?

Razmišljate, da bi služili z organizacijo turističnih potovanj? V tem prispevku smo pisali o ustanovitvi turistične agencije. Naši usposobljeni in izkušeni podjetniški svetovalci vam bodo pomagali pri ustanovitvi podjetja. Pred tem pa vabljeni na brezplačen seminar Skupinsko svetovanje pred ustanovitvijo podjetja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja