Go to Top

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji – nove možnosti

Ali na vaši kmetiji opravljate dopolnilne dejavnosti? Vlada je pred kratkim spremenila uredbo, ki se nanaša na dopolnilne dejavnosti na kmetiji in jih nekaj dodala.

Nove dopolnilne dejavnosti na kmetiji so:
– proizvodnja krmil,
– konzerviranje in vlaganje jajc,
– nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom,
– nabiranje smole,
– svetovanje uporabnikom čebeljih pridelkov in uporabnikom eteričnih olj.

O pogojih za opravljanje čebelarske dejavnosti smo pisali v Čebelarjenje: Predvidoma bomo praznovali 20. maja.

Dopolnilne dejavnosti opravlja več kot 4.600 slovenskih kmetij, ki imajo dovoljenja za opravljanje več kot 17.300 vrst dopolnilnih dejavnosti (povprečno 3,8 dejavnosti na kmetijo).

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Ena dejavnost, en nosilec

Na isti kmetiji se sicer lahko opravlja več vrst dopolnilnih dejavnosti, a se za isto vrsto dejavnosti na kmetiji lahko določi samo en nosilec. Sicer pa lahko dejavnost poleg nosilca izvajajo tudi nosilec kmetije, člani kmetije in zaposleni na kmetiji (vpisani morajo biti v register kmetijskih gospodarstev). O tem smo že pisali v prispevku Dopolnilna dejavnost na kmetiji – priložnost za dodaten zaslužek.

Morda vas bodo ravno te novosti spodbudile, da boste začeli opravljati  dopolnilne dejavnosti na vaši kmetiji. To omogoča boljšo rabo proizvodnih zmogljivosti in delovnih moči kmetije ter pridobivanje dodatnega dohodka. Letni dohodek iz tovrstne dejavnosti ne sme presegati treh povprečnih letnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu, na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost pa ne sme presegati petih povprečnih letnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu.

Od predelave lesa do turizma

Vrste dopolnilnih dejavnosti in vse druge pogoje, vezane na njihovo opravljanje, natančno določa Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji (Uradni list RS, št. 57/15). In kaj se lahko poleg na novo dodanih dejavnosti opravlja kot dopolnilna dejavnost na kmetiji?

dejavnosti na kmetiji– predelava primarnih kmetijskih pridelkov;
– predelava gozdnih lesnih sortimentov;
– prodaja kmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij (o proizvodnji mesa in mesnih izdelkov smo pisali pred kratkim);
– vzreja in predelava vodnih organizmov;
– turizem na kmetiji;
– dejavnost, povezana s tradicionalnimi znanji na kmetiji, storitvami oziroma izdelki;
– predelava rastlinskih odpadkov ter proizvodnja in prodaja energije iz obnovljivih virov;
– storitve s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo in opremo ter ročna dela;
– svetovanje in usposabljanje v zvezi s kmetijsko, gozdarsko in dopolnilno dejavnostjo;
– socialno-varstvene storitve.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Seveda pa lahko kmet opravlja tudi katero od dejavnosti, ki niso na seznamu uredbe, ki ureja opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. V tem primeru lahko ustanovi podjetje in brezplačen seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo je dober prvi korak do poslovne odločitve. Nato pa vas vabimo na prav tako brezplačno skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. In ne pozabite: Dohodek iz dopolnilnih dejavnosti morajo kmetje javiti svoji upravni enoti do 30. junija za preteklo leto.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja