Go to Top

FURS inšpekcija se vam bo morala predstaviti s »službeno značko«!

FURS inšpekcija je prejela nov zakon o finančni upravi, ki se dotika prav dela inšpektorjev

FURS inšpekcija je v okviru novega zakona deležna kar nekaj sprememb – med drugimi je prišlo do novosti pri kolegijskem odločanju o primerih in imenovanje novega strokovno-svetovalnega telesa za spremembe zakonodaje. Novost bo tudi bolj ozko področje za katerega se lahko uvede preiskava, maksimalno trajanje nadzora ter navodila za postopanje pri odstavitvi inšpektorjev. Najbolj opazne pa so nove »službene značke« inšpektorjev! Mimogrede, če bi tudi vi potrebovali pomoč glede davkov, imamo v našem podjetju Data odlične davčne strokovnjake! Za ponudbo svetovanja nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

FURS inšpekcija bo lahko stekla v bolj ozko definiranih primerih

Do sedaj se je FURS inšpekcija lahko izvedla, kadar so bili dani razlogi za sum kršitve predpisov o obdavčenju ali drugih predpisov iz pristojnosti finančne uprave. FURS inšpekcija se z novim zakonom uvede v primeru suma storitve dejanja, s katerim so kršeni predpisi o obdavčenju ali predpisi s področja prirejanja iger na srečo.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022?
davčno svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Če bo FURS inšpekcija potekala preveč dolgo – bo ta lahko zastarala?

Po predlogu zakona o davčnem postopku bo inšpekcijski nadzor lahko tudi ustavljen, v kolikor FURS inšpekcija ne bo izdala odločbe najpozneje v  devetih mesecih oz. najpozneje v 12 mesecih v posebnih primerih.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

FURS inšpekcija bo v posebnih primerih deležna kolegijskega odločanja

V pomembnih primerih bo FURS inšpekcija odločala v kolegiju treh oseb. Posebni primeri bodo določeni na podlagi davčne obveznosti. Tako bo kolegialno odločanje nastopilo v primeru ko pričakovana davčna obveznost presega pol milijona evrov, če se inšpekcija izvaja nad povezanimi osebami ali če se ugotavlja davčna osnova z oceno, pri čemer bi bila pričakovana davčna obveznost sto tisoč evrov. Novost predstavlja tudi imenovanje direktorjev uradov za določen čas petih let. Imenoval bi jih naj tudi generalni direktor.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

FURS inšpekcija in njeni inšpektorji se lahko znajdejo na prepihu

V okviru novega zakona lahko predstojnik FURS-a inšpektorja zamenja z drugim inšpektorjem. To bo mogoče v kolikor bi inšpektor kršil pravila vodenja in odločanja posameznega postopka. Inšpektorju bodo tudi lahko odvzeta pooblastila v disciplinskem postopku, če bodo ugotovljene ponavljajoče nepravilnosti pri odločanju. Torej v primeru samovoljnih in arbitrarnih odločitev, ki se v postopku pred sodiščem izkažejo za nepravilne.

 Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Novo posvetovalno telo za predlaganje nove zakonodaje in FURS inšpekcija z novimi »službenimi značkami«

Novost novega zakona o davčni upravi predstavlja tudi pristojnost imenovanja strokovnega posvetovalnega telesa, kadar bi bilo potrebno predlagati nove zakonodajne spremembe ali obravnavati strokovna vprašanj s področja pristojnosti FURS-a. Nenazadnje je novost tudi uvedba službenih značk kot del službene izkaznice za uradno osebo. Z njo naj bi se po novem takšna oseba identificirala.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja