Go to Top

EU o pravicah intelektualne lastnine

Nevarnost je vedno večja saj se da z interneta zlahka presneti glasbo filme programsko opremo in druge digitalizirane proizvode. Ponarejanje se je z luskuznega blaga razširilo tudi na bolj vsakdanje izdelke denimo živila kozmetične in higienske izdelke zdravila in avtomobilske nadomestne dele.

 

Evropska komisija se želi problema lotiti s posodobitvijo zakonodaje EU o pravicah intelektualne lastnine ki ščitijo literarna glasbena in umetniška dela (avtorske pravice) odkritja in izume (patente) ter besedila reke simbole in oblikovanja (blagovne znamke).

 

Pristnost in varnost

Potrošniki bodo lažje dostopali do zaščitenih del in imeli zagotovilo da so proizvodi in storitve pristni in varni.

Spoštovanje pravic intelektualne lastnine je zelo pomembno za 25 milijonov malih in srednjih podjetij v Evropi saj bo omogočilo zaščito njihovih vlaganj v razvoj novih izdelkov in storitev lažji dostop do financiranja in povečanje lojalne konkurence.

Postopek patentiranja za podjetja in izumitelje bo enostavnejši zdajšnji je namreč prezapleten in predrag.

Prehod na zakonito trgovanje bo povečal davčne prihodke držav članic.

 

Predlagane spremembe:

  • enotno patentno varstvo – izumiteljem bo treba samo enkrat prijaviti patent ki bo veljaven v večini držav EU. S tem se bodo zmanjšali stroški in birokratski postopki;
  • učinkovitejše varovanje znamk s posodobitvijo sistema blagovnih znak ki bo enostavnejši hitrejši učinkovitejši in doslednejši;
  • lažji dostop do avtorsko zaščitenih del zlasti del na spletu in tistih del ki sodijo v evropsko kulturno dediščino.

Nova strategija bo poskrbela za učinkovito izvrševanje teh predpisov v EU na njenih mejah in v partnerstvu z državami ki niso članice EU.

 

Kaj sledi

Še pred letom 2014 bo Komisija pripravila natančnejše predloge.

Leta 2009 so države EU zasegle približno 118 milijonov ponarejenih izdelkov od teh jih je 18 % ogrožalo javno zdravje.

 

Več o pravicah intelektualne lastnine