Go to Top

Energetska zakonodaja – sprejeti trije novi zakoni!

Energetska zakonodaja

Energetska zakonodaja oz. tri nove zakone je sprejela vlada. Kaj prinaša nova oz. spremenjena energetska zakonodaja?

Ustanovitev podjetja na DATA točki je hitra in enostavna!

Energetska zakonodaja »za lažje in odgovorno upravljanje prihajajočih bolj tveganih razmer«

Nova energetska zakonodaja je bila sprejeta za lažje in odgovorno upravljanje prihajajočih bolj tveganih razmer. Po besedah ministra za infrastrukturo se želijo pripraviti na morebitne eskalacije tako na trgu električne energije kot na trgu zemeljskega plina. Kaj prinaša sprejeta energetska zakonodaja?

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Energetska zakonodaja – zakon o plinih

Energetska zakonodaja oz. prvi zakon prinaša spremembe zakona o oskrbi s plini. Z njim se je razširil pojem gospodinjskega odjemalca s t.i. skupnim gospodinjskim odjemalcem. To pomeni, da bodo odjemalci v večstanovanjskih stavbah imeli enake pogoje pri oskrbi z zemeljskim plinom. In to ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali skupnih večstanovanjskih stavbah. Energetska zakonodaja zakona o plinih vpeljuje tudi institut nadomestne in osnovne oskrbe. Nadomestna oskrba zagotavlja in daje možnost, v primeru, da se dobavitelj odloči za prenehanje delovanja in bi s tem odjemalci ostali brez dobavitelja. Z nadomestno oskrbo se daje varnost, da bodo odjemalci še vedno imeli plin in zagotovljeno ogrevanje. Osnovna oskrba pa pomeni, da imajo vsi odjemalci pravico, da si lahko zagotovijo plin po gospodinjski osnovni oskrbi. Dobavitelji morajo objaviti cenike in morajo biti med seboj primerljivi. Energetska zakonodaja zakona o plinih pa uvaja tudi institut enotnega informacijskega sistema.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Energetska zakonodaja – zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer

Energetska zakonodaja prinaša tudi zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer. Zakon naslavlja ukrepe tako na področju električne energije kot na področju zemeljskega plina. Med drugim bo vlada imela možnost razglasiti nižjo in višjo stopnjo tveganja. V slovensko zakonodajo se bo uvedla tudi evropska obveznost o skladiščenju zemeljskega plina. Skladiščiti bo treba najmanj 15 % količine. Energetska zakonodaja prinaša tudi zmanjšane uvozne odvisnosti, tako da se bo uredila močnejša samooskrba. S podzakonskimi akti bi vlada lahko pozneje določila tudi temperature ogrevanja. Ogrevanje prostorov bi lahko bilo maksimalno do 20 stopinj Celzija.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Energetska zakonodaja – »poroštveni zakon«

Energetska zakonodaja pa je prinesla še tretji zakon. Gre za t.i. »poroštveni« zakon. Cilj tega zakona je, da se upravičenim energetskim družbam omogoči dostop do likvidnih obratnih sredstev z državnim poroštvom. Merijo predvsem na proizvajalce električne energije. Obenem pa so napovedali tudi, da se lahko v prihodnje pričakuje regulacija cen kurilnega olja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja