Go to Top

Dvig obrestnih mer tokrat rekorden! Za 0,75 odstotne točke!

Dvig obrestnih mer udejanjil Svet ECB

Dvig obrestnih mer – Svet Evropske centralne banke (ECB) je drugič zapored dvignil glavne obrestne mere v območju z evrom. Tokrat je dvig obrestnih mer rekorden – za 0,75 odstotne točke.

Ustanovitev podjetja na DATA točki poteka hitro in enostavno!

Dvig obrestnih mer – koliko po novem?

Potem, ko je bil dvig obrestnih mer julija za 0,5 odstotne točke, je tokrat za rekordnih 0,75 odstotne točke. To pomeni, da je obrestna mera za glavne operacije refinanciranja oz. osrednja obrestna mera za evrsko območje po novem pri 1,25 odstotka. Od marca 2016 do julija 2022 je bila pri nič odstotkih. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita, po kateri banke čez noč pri centralnih bankah evrskega območja deponirajo presežno likvidnost, je zdaj pri 0,75 odstotka. Od junija 2014 do julija 2022 je bila v negativnem območju. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila pa je po novem pri 1,5 odstotka.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

Dvig obrestnih mer zaradi inflacije

Dvig obrestnih mer je svet ECB sprejel zaradi previsoke inflacije, ki bo verjetno še daljše obdobje ostala nad srednjeročno ciljno ravnjo, ki je pri dveh odstotkih. Po napovedih predsednice ECB bo dvig obrestnih mer sledil tudi v prihodnje. Svet ECB bo namreč denarno politiko redno prilagajal najnovejšim informacijam in gibanju inflacijskih obetov. Po besedah predsednice ECB so obrestne mere še daleč od ravni, potrebne za znižanje letne inflacije proti cilju ECB.

Kaj je treba vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Dvig obrestnih mer – inflacija v območju evra avgusta rekordnih 9,1 %

V območju evra je inflacija dosegla rekordnih 9,1 % (v Sloveniji je bila avgustovska inflacija na letni ravni 11-odstotna). Ta je posledica visokih cen energentov in cen hrane. A tudi inflacija brez cen hrane in energije je bila pri visokih 4,3 odstotka. ECB, ki je sprejel dvig obrestnih mer, zato opozarja, da se cenovni pritiski še naprej krepijo in širijo po celotnem gospodarstvu. To pomeni, da bi se lahko inflacija v bližnji prihodnosti še dodatno zvišala.

Ostanite na tekočem: prijavite se na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja