Go to Top

Državni proračun razkriva visok primanjkljaj

Državni proračun Slovenije letos beleži visok primanjkljaj. Se nam lahko zgodi podobna situacija, kot se je zgodila na Hrvaškem, ko so dobavitelji bolnicam ustavili dobavo zdravil?

Informativni izračun plače

Prijavite se na brezplačne podjetniške novice podjetja DATA d.o.o.! Naše novice vključujejo novosti na temo prava, vodenja knjig, davčnih novosti in še veliko, veliko več! Prijavite se na www.data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Državni proračun še lani z 249 milijonov presežka – letos ne bo tako!

EUROSTAT je potrdil, da smo imeli  v letu 2017 28 milijonov evrov presežka, v letu 2018 337 milijonov, v letu 2019 pa 249 milijonov presežka v proračunu. V letu 2019 je tako državni proračun operiral s presežkom v deležu 0,5 % bruto domačega proizvoda (BDP).

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Ministrstvo za Finance napoveduje drugačno sliko!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Državni poračun naj bi letos zadolžili v višini 3.954 milijonov evrov. Državni dolg naj bi tako konec leta znašal 37.710 milijonov evrov ali 82,4 odstotka BDP. Javni dolg je konec lanskega leta znašal le 31,74 milijarde evrov.

Da postavimo ta odstotek v bolj celostno sliko, je povprečna zadolženost v EU v prvem četrtletju 2020 (pred epidemijo) predstavljala 79,5 odstotka BDP, pri povprečni državi evro območja pa 86,3 odstotka. Povprečje za Slovenijo je bilo lani 69,6 odstotka BDP-ja.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Konec leta bo državni dolg znašal več kot 18.000 evrov na državljana!

Na glavo državljana je bilo še lani 15.335 evrov dolga – letos pa bo ta številka ob koncu leta predvideno skočila na približno 18.217 evrov na državljana.

Pravni nasvet

Na Hrvaškem so distributerji zdravil že prenehali z dobavo!

Na Hrvaškem so distributerji zdravil zaustavili dostavo zdravil bolnišnicam, ki naj bi imele več kot leto dni 513 milijonov evrov dolga. Teh bolnic naj bi bilo po poročanju več kot 70 odstotkov. Distributerji za nadaljevanje dobave zdravil zahtevajo več kot polovično povračilo dolga. Za dogovor z dobavitelji država čaka na rebalans proračuna. Bolnice za zdaj zatrjujejo, da je zalog zdravil dovolj.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja