Go to Top

Dress code v internih aktih podjetja

Dress code lahko pozitivno vpliva na ugled podjetja

Dress code oziroma kodeks oblačenja so najpogosteje nenapisana, lahko pa tudi zapisana pravila, ki se nanašajo na oblačila v poslovnem svetu. Zunanji izgled zaposlenega vedno naredi prvi vtis, kar pa je v poslovnem svetu eden pomembnejših elementov poslovanja. Če se podjetje odloči za dress code, mora pravila oblačenja natančno opredeliti v svojem internem aktu ali pravilniku.

Informativni izračun plače

Dress code – stopnja formalnosti se v podjetjih razlikuje

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Različna podjetja imajo različne zahteve glede kodeksa oblačenja. Tako nekateri zahtevajo formalno poslovno obleko, drugi delovne uniforme, spet tretji pa dopuščajo vsakdanja sproščena ali športna oblačila.

Veliko podjetij ima natančno določen dress code, kamor spadajo tudi zahteve glede osebne higiene, urejene in nevpadljive pričeske in primernega ličenja.  Stopnja formalnosti je odvisna predvsem od količine stikov, ki jo imajo zaposleni s strankami in od narave dela. Je še ena veščina, ki jo morajo poleg poslovnega bontona obvladovati vsi, ki so del poslovnega sveta.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kaj pa dodatek za dress code?

Izbira prave obleke zna biti v poslovnem svetu težka odločitev. Zahteva precej časa in predvsem denarja, da se oblečemo po pravilih, ki jih narekuje dress code na delovnem mestu. Dogovor o dodatku za dress code sicer ni zakonsko urejen, ga pa opredeljujejo interni pravilniki podjetja. Ti morajo vsebovati vse smernice, ki se nanašajo na kodeks oblačenja na delovnem mestu.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Največkrat podjetja uvedejo dress code, ko gre za bančništvo, v odvetniških pisarnah, kodeksa oblačenja se držijo tudi zavarovalniški agenti, itn. Smernicam formalnega oblačenja večinoma sledijo tudi direktorji in managerji podjetja. Delodajalci lahko vplivajo na videz svojih zaposlenih do te mere, da pri tem ne diskriminirajo zaposlenih.

pravno svetovanje

Preberite tudi: Vse o registraciji podjetja

Moška poslovna obleka

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri moške poslovne obleke:

  • na kvaliteto tkanine in kroj,
  • kričeče barve niso zaželene – izbiramo lahko med klasično črno ali drugimi odtenki svetlejših barv,
  • zaželena je kravata, ki naj bo umirjenih vzorcev in barv,
  • modni dodatki kot so pas in čevlji naj se ujemajo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Na katere napake oblačenja morajo biti pozorne ženske podjetnice?

Ženske lahko pri poslovnem stilu izbirajo med dolgimi hlačami ali krilom ter poslovnim suknjičem. Hlače morajo pri tem biti elegantne, priporočeno se je izogibati jeansu in krajšim hlačam. Krila naj bodo vsaj do kolen, saj prekratka krila veljajo za neprimerne. Odsvetujejo se majice s kratkimi rokavi, primerne so bluze, ki pa naj ne odkrivajo preveč dekolteja. Razni modni dodatki so vedno dobrodošli, ko gre za umirjene in manj opazne kose.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja