Go to Top

Poslovni bonton in poslovna moda

Poslovni bonton je veščina za vstop v poslovni svet

Poslovni bonton je družbeno sprejemljivo vedenje, ki ga določajo moralne norme v poslovnem svetu. Je torej veščina, ki jo morajo obvladovati vsi, ki so del poslovnega sveta. Zato je priporočljiva osvežitev znanja glede pravil poslovnega bontona.

Informativni izračun plače

Poslovni bonton in poslovna moda

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Veliko podjetij ima natančno določen kodeks oblačenja, kamor spadajo tudi osebna higiena, urejena pričeska in primerno ličenje. Kodeksi oblačenja se raztezajo od formalnega preko poslovno sproščenega do sproščenega. Stopnja formalnosti, ki jo kodeks zahteva od svojih zaposlenih, je odvisna predvsem od količine stikov, ki jo imajo zaposlenimi z različnimi strankami, in od narave dela.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Poslovni bonton – darila partnerjem

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

S poslovnimi darili pokažemo naklonjenost do sodelavcev in poslovnih partnerjev s katerimi sodelujemo. Darilo lahko pomeni izkazovanje pozornosti, potrditev dobrih medsebojnih odnosov, izražanje hvaležnosti, spoštovanja in zaupanja. Nekatere države imajo uzakonjene vrednosti, do katerih sme zaposleni sprejeti darilo. V Sloveniji je omejitev določena v javni upravi in sicer javni uslužbenec ne sme sprejemati daril v zvezi z opravljanjem službe, razen protokolarnih in priložnostnih daril manjše vrednosti, katerih vrednost ne presega 62,59€. Ob sprejemu darila mora uslužbenec izpolniti poseben obrazec. Poslovni bonton določa, da mora darilo izkazovati pozornost, prijazno gesto, z njim skušamo izboljšati odnos do obdarovanca. Izročimo ga lahko ob poslovnih stikih in pomembnih obletnicah.

Informativni izračun za normirance

Poslovni bonton pri organizaciji sestankov

Pred samimi sestankom določimo namen in cilj sestanka, izberemo prave udeležence in primeren kraj in čas. Vodja sestanka mora narediti scenarij, kjer določi cilj, konkretno vsebino ter dnevni red sestanka, ki ga pošlje udeležencem vnaprej (tri do pet dni pred sestankom), da se le-ti lahko nanj ustrezno pripravijo. Prostor za sestanek naj bo urejen, čist in prezračen, poskrbeti moramo tudi za zadostno število stolov.

Pravni nasvet

Na mizo damo pripravljene kozarce in napitke. Poslovni bonton diktira, da se  kavo udeležencem postreže, ko že vsi sedijo, in sicer vsakemu posebej, z desne strani. Na sestanku s poslovnimi partnerji se najprej postreže glavnemu gostu, nato gostitelju, nato pa izmenično vsem ostalim udeležencem. Vodja ali sklicatelj sestanka lahko določi tudi sedežni red na sestanku. Če organiziramo sestanek s tremi različnimi poslovnimi partnerji, jih posedemo za mizo v obliki črke U. Tako ima vsaka skupina svoj prostor mize. Na koncu vodja povzame dosežene cilje sestanka, sprejete sklepe in nosilce izvedbe ter se vsem zahvali za udeležbo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Poslovni bonton tudi izven službenega časa

Poslovni bonton sega čez štiri zidove pisarne. Ko se morate udeležiti poslovnega kosila ali večerje, je pomembno, da se držite standardov etike, ki se nanašajo na obnašanje za mizo, in poslovnega bontona.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja